Стручњаци препоручују најмање седам сати спавања, а научно је доказано да све мање од тога, а нарочито екстремни мањак од пет и мање сати, може да изазове низ проблема.


Без обзира на то имате ли несаницу, спремате ли тежак испит или се недавно у ваш живот уселила беба која никако да успостави ритам спавања, већ осећате шта мањак сна ради вашем телу. Нервозни сте, гладнији током дана него иначе, исцрпљени, безвољни... Али важно је имати у виду да се не зауставља све само на овим проблемима ако сан траје врло кратко из ноћи у ноћ.

Фото: Профимедиа

 

Бројна научна истраживања показала су да је људима сваке ноћи потребно између седам и девет сати сна да би били здрави, расположени и енергични, што многи због заузетих распореда и ужурбаног начина живота ипак не успевају да постигну.


Све мање од седам сати је премало, а ако којим случајем ваш сан траје пет сати и мање, здравље је угрожено на више начина.


Гојазност

Људи који спавају премало или немају редован сан склонији су гојењу. Будући да мозак није довољно одморан да би правилно функционисао, он шаље сигнале организму да му је потребно још енергије, а тело реагује тако што ― тражи храну. Зато је већа вероватноћа да ћете после непроспаване ноћи унети много више калорија него иначе: истраживања су показала да је тај просек чак 330 калорија више!

Фото: Депозитфото

 

 

 Повишен крвни притисак, кардиоваскуларне болести, шлог

Приликом спавања тело враћа енергију изгубљену док смо били будни, а за то му треба најмање шест сати. Истраживање стручњака Медицинске школе Универзитета у Ворвику чији су налази објављени 2011. године обухватило је анализу 15 одвојених студија, а закључак је био да људи који спавају мање од седам сати имају много виши ризик за настанак срчаних обољења и шлог. Утврђено је и да људи који спавају мање имају виши крвни притисак.

Фото: Профимедиа

 

 

Ефекат на мозак сличан старењу

Студија из 2018. године Универзитета у западном Онтарију објављена у научном магазину "Sleep" показала је да тежи облик недостатка сна (када особа спава четири сата и мање) може да доведе до опадања когнитивних способности које је еквивалентно старењу мозга од по најмање осам година.

 

Дијабетес

Научно је доказано да је спавање шест сати и мање повезано с повишеним ризиком за развој дијабетеса (занимљиво, и предуго спавање, од најмање девет сати!). Једна од студија која се бавила овим питањем јесте ону коју су спровели амерички научници 2005. године, а у којој је учествовало скоро 1.500 људи оба пола.

 

Ментални проблеми

Чак и једна бесана ноћ довољна је да целог дана будемо безвољни, једва присутни у ономе што радимо, нервозни, раздражљиви... Уколико мањак сна постане констатан у вашем животу, расте ризик да ћете развити проблеме с менталним здрављем, попут депресије, напада панике, анксиозности итд.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".