Због високог садржаја омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена, сардине су веома здраве. Уколико се редовно једу, могу да допринесу побољшању здравља целог организма, јер су пуне важних хранљивих материја, наводи Америчка асоцијација за срце и кардиоваскуларне болести, пише „Wебмед“. Једна порција сардине од око 75 грама садржи 191 калорију и представља један од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету.

Ко не сме да једе сардине?

Ипак, поред доста здравствених предности, сардине се не препоручују свима. Пацијенти који пате од високог крвног притиска, гихта, камена у бубрегу морали би да избегавају конзумацију. Сардине из конзерве садрже велике количине соли, која се не саветује особама са високим притиском.

Фото: Профимедиа

 

Особе са високим притиском

Сардине садрже много соли. Једна конзерва има око трец́ину потребне дневне количине организму, па ако имате висок крвни притисак, треба да ограничите унос. Ако желите да смањите количину соли, поједите мању количину сардина.

Они који имају проблем с гихтом

Најбоља дијета за гихт је она која има мало хемикалија која се разлаже у мокрац́ну киселину. Када имате гихт, мокрац́на киселина се кристалише у зглобовима, изазивајуц́и бол. Масне рибе, попут сардина, имају висок садржај те хемикалије, па их треба избегавати.

Особе са каменом у бубрегу

Иста мокрац́на киселина која изазива гихт може довести до камена у бубрегу, па нису добар избор за оне који су у опасности од овог обољења. Висок садржај натријума у ​​сардинама такође може повец́ати калцијум у урину, што је још један фактор ризика за камен у бубрегу.

(ало)

БОНУС ВИДЕО: