Куповина парадајза зна да буде игра на срећу. На први поглед изгледа сочно, црвено и обећавајуће, а онда га пресечете и схватите да је жилав, гњецав, без укуса или још увек незрео.
Али нема потребе да заврши у канти - постоји много начина да и такав парадајз постане звезда у вашој кухињи.
Ево како да спасите и претворите у нешто укусно.
Ако је гњецав и презрео - направите сос или супу
Парадајз који је мек, чак и мало нагњечен, идеалан је за кување.
Прочитајте још
Искористите га за:
- домаћи сос за пасту - насецкајте, продинстајте са црним и белим луком, додајте маслиново уље и зачине
- чорбу од печеног парадајза - ставите га у рерну, па након печења измиксајте с павлаком и зачинима
- свежу салсу - исецкајте парадајз и помешајте с црним луком, чили папричицом и лиметом
- Ако је жилав и безукусан - пеците га или убаците у питу
Парадајз који делује сув и без ароме добија потпуно нову димензију када се обради топлотом.
Фото: Профимедиа
Пробајте:
запечени парадајз са сиром - преполовите га, додајте зачине и рендани сир, па запеците
додајте га у киш или питу са сиром и јајима - у комбинацији са кремастим састојцима чак и најслабији парадајз заблиста
укомпонујте га у дуже кувана јела - као што су гулаши, мусаке, пуњене паприке
Ако је незрео - оставите га да сазри или га искористите зеленог
Зелени парадајз не морате да бацате. Ако није сасвим тврд, оставите га да сазри - у папирној кеси с јабуком, на собној температури. Етилен из јабуке помоћи ће му да брже сазри.
Ако желите да га искористите одмах:
- испохујте га - зелени парадајз пржен у брашну, јајету и презлама постаје права летња посластица
- направите зимницу - зелени парадајз је одличан за кисељење или као додатак туршији
Ако је баш лош - скувајте домаћи парадајз пире
Ако је парадајз већ пред кварењем, а није потпуно пропао, брзо га спасите кувањем.
Можете направити:
парадајз пасту за пицу или тестенину
основу за домаћи сатараш или пинђур
пире за замрзавање, који ћете зими обожавати
Скувајте га без додавања воде, уз мало соли, а кад се згусне - охладите и замрзните у порцијама.
(Еспресо)