Куповина парадајза зна да буде игра на срећу. На први поглед изгледа сочно, црвено и обећавајуће, а онда га пресечете и схватите да је жилав, гњецав, без укуса или још увек незрео.

Али нема потребе да заврши у канти - постоји много начина да и такав парадајз постане звезда у вашој кухињи.

Ево како да спасите и претворите у нешто укусно.

Ако је гњецав и презрео - направите сос или супу

Парадајз који је мек, чак и мало нагњечен, идеалан је за кување.

Искористите га за:

  • домаћи сос за пасту - насецкајте, продинстајте са црним и белим луком, додајте маслиново уље и зачине
  • чорбу од печеног парадајза - ставите га у рерну, па након печења измиксајте с павлаком и зачинима
  • свежу салсу - исецкајте парадајз и помешајте с црним луком, чили папричицом и лиметом
  • Ако је жилав и безукусан - пеците га или убаците у питу

Парадајз који делује сув и без ароме добија потпуно нову димензију када се обради топлотом.

Фото: Профимедиа

 

Пробајте:

запечени парадајз са сиром - преполовите га, додајте зачине и рендани сир, па запеците
додајте га у киш или питу са сиром и јајима - у комбинацији са кремастим састојцима чак и најслабији парадајз заблиста
укомпонујте га у дуже кувана јела - као што су гулаши, мусаке, пуњене паприке

Ако је незрео - оставите га да сазри или га искористите зеленог

Зелени парадајз не морате да бацате. Ако није сасвим тврд, оставите га да сазри - у папирној кеси с јабуком, на собној температури. Етилен из јабуке помоћи ће му да брже сазри.

Ако желите да га искористите одмах:

  • испохујте га - зелени парадајз пржен у брашну, јајету и презлама постаје права летња посластица
  • направите зимницу - зелени парадајз је одличан за кисељење или као додатак туршији

Ако је баш лош - скувајте домаћи парадајз пире

Ако је парадајз већ пред кварењем, а није потпуно пропао, брзо га спасите кувањем.

Можете направити:

парадајз пасту за пицу или тестенину
основу за домаћи сатараш или пинђур
пире за замрзавање, који ћете зими обожавати

Скувајте га без додавања воде, уз мало соли, а кад се згусне - охладите и замрзните у порцијама.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: