Kupovina paradajza zna da bude igra na sreću. Na prvi pogled izgleda sočno, crveno i obećavajuće, a onda ga presečete i shvatite da je žilav, gnjecav, bez ukusa ili još uvek nezreo.
Ali nema potrebe da završi u kanti - postoji mnogo načina da i takav paradajz postane zvezda u vašoj kuhinji.
Evo kako da spasite i pretvorite u nešto ukusno.
Ako je gnjecav i prezreo - napravite sos ili supu
Paradajz koji je mek, čak i malo nagnječen, idealan je za kuvanje.
Pročitajte još
Iskoristite ga za:
- domaći sos za pastu - naseckajte, prodinstajte sa crnim i belim lukom, dodajte maslinovo ulje i začine
- čorbu od pečenog paradajza - stavite ga u rernu, pa nakon pečenja izmiksajte s pavlakom i začinima
- svežu salsu - iseckajte paradajz i pomešajte s crnim lukom, čili papričicom i limetom
- Ako je žilav i bezukusan - pecite ga ili ubacite u pitu
Paradajz koji deluje suv i bez arome dobija potpuno novu dimenziju kada se obradi toplotom.
Foto: Profimedia
Probajte:
zapečeni paradajz sa sirom - prepolovite ga, dodajte začine i rendani sir, pa zapecite
dodajte ga u kiš ili pitu sa sirom i jajima - u kombinaciji sa kremastim sastojcima čak i najslabiji paradajz zablista
ukomponujte ga u duže kuvana jela - kao što su gulaši, musake, punjene paprike
Ako je nezreo - ostavite ga da sazri ili ga iskoristite zelenog
Zeleni paradajz ne morate da bacate. Ako nije sasvim tvrd, ostavite ga da sazri - u papirnoj kesi s jabukom, na sobnoj temperaturi. Etilen iz jabuke pomoći će mu da brže sazri.
Ako želite da ga iskoristite odmah:
- ispohujte ga - zeleni paradajz pržen u brašnu, jajetu i prezlama postaje prava letnja poslastica
- napravite zimnicu - zeleni paradajz je odličan za kiseljenje ili kao dodatak turšiji
Ako je baš loš - skuvajte domaći paradajz pire
Ako je paradajz već pred kvarenjem, a nije potpuno propao, brzo ga spasite kuvanjem.
Možete napraviti:
paradajz pastu za picu ili testeninu
osnovu za domaći sataraš ili pinđur
pire za zamrzavanje, koji ćete zimi obožavati
Skuvajte ga bez dodavanja vode, uz malo soli, a kad se zgusne - ohladite i zamrznite u porcijama.
(Espreso)