Овај сочни колач на манастирски нач се врло лако и брзо спрема, а укус је незабораван. На овај начин га праве монаси за време поста. 

Потребни састојци: 

  • 200 мл белог вина 
  • 200 мл биљног уља
  • 200 г меда
  • 1 кашичица прашка за пециво размућена у 2–3 кашике минералне воде
  • Прстохват соли и рендани мушкатни орашчић
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 1–2 кашике тамног рума (по жељи)
  • 180–200 г глатког брашна (колико буде потребно да смеса буде течна)

За глазуру:

  • 150 мл белог вина
  • 100 г шећера
  • ½ кесице желатина (у праху или листићи)
  • 1 кашичица биљног уља (за сјај)

Начин припреме:

Рерну загрејте на 180 степени. У једној посуди умутите мед, вино и уље. Засебно помешајте прашак за пециво са минералном водом па додајте у смесу са мускантним орашчићем, сољу, ванилин шећером и румом. Полако додајте брашно док не добијете умерено течно тесто. Смесу излијте у плех обложен пек папиром. Пеците 25 до 30 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Загрејте вино са шећером да се отопи, па додајте желатин и уље. Прохлађен бисквит премажите танким слојем џема па прелијте глазуром.

Фото: Јутјуб принтскрин/Аурора Рецепти

 

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: