Овај сочни колач на манастирски нач се врло лако и брзо спрема, а укус је незабораван. На овај начин га праве монаси за време поста.
Потребни састојци:
- 200 мл белог вина
- 200 мл биљног уља
- 200 г меда
- 1 кашичица прашка за пециво размућена у 2–3 кашике минералне воде
- Прстохват соли и рендани мушкатни орашчић
- 1 кесица ванилин шећера
- 1–2 кашике тамног рума (по жељи)
- 180–200 г глатког брашна (колико буде потребно да смеса буде течна)
За глазуру:
- 150 мл белог вина
- 100 г шећера
- ½ кесице желатина (у праху или листићи)
- 1 кашичица биљног уља (за сјај)
Начин припреме:
Рерну загрејте на 180 степени. У једној посуди умутите мед, вино и уље. Засебно помешајте прашак за пециво са минералном водом па додајте у смесу са мускантним орашчићем, сољу, ванилин шећером и румом. Полако додајте брашно док не добијете умерено течно тесто. Смесу излијте у плех обложен пек папиром. Пеците 25 до 30 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Загрејте вино са шећером да се отопи, па додајте желатин и уље. Прохлађен бисквит премажите танким слојем џема па прелијте глазуром.
Прочитајте још
Фото: Јутјуб принтскрин/Аурора Рецепти
(Трпеза)