Ovaj sočni kolač na manastirski nač se vrlo lako i brzo sprema, a ukus je nezaboravan. Na ovaj način ga prave monasi za vreme posta.
Potrebni sastojci:
- 200 ml belog vina
- 200 ml biljnog ulja
- 200 g meda
- 1 kašičica praška za pecivo razmućena u 2–3 kašike mineralne vode
- Prstohvat soli i rendani muškatni oraščić
- 1 kesica vanilin šećera
- 1–2 kašike tamnog ruma (po želji)
- 180–200 g glatkog brašna (koliko bude potrebno da smesa bude tečna)
Za glazuru:
- 150 ml belog vina
- 100 g šećera
- ½ kesice želatina (u prahu ili listići)
- 1 kašičica biljnog ulja (za sjaj)
Način pripreme:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite med, vino i ulje. Zasebno pomešajte prašak za pecivo sa mineralnom vodom pa dodajte u smesu sa muskantnim oraščićem, solju, vanilin šećerom i rumom. Polako dodajte brašno dok ne dobijete umereno tečno testo. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zagrejte vino sa šećerom da se otopi, pa dodajte želatin i ulje. Prohlađen biskvit premažite tankim slojem džema pa prelijte glazurom.
Pročitajte još
Foto: Jutjub printskrin/Aurora Recepti
(Trpeza)