Срећом, постоји низ једноставних рецепата и идеја које се могу применити да се овај занемарени састојак претвори у укусно и здраво јело. 

Зашто искористити кору од лубенице? 

Препознавање нутритивних вредности коре лубенице први је корак према њеној употреби. Иако је њен укус неутралан и текстура чврста, кора је изненађујуће богата хранљивим материјама. Важно је обратити пажњу на њене бенефите како бисмо разумели зашто је добро укључити је у исхрану.

Богатство цитрулина

Бели део лубенице посебно је користан за кардиоваскуларни систем због високе концентрације аминокиселине цитрулина. Иако се цитрулин налази и у црвеном делу, његова концентрација у белом је пуно већа. Када се цитрулин унесе у организам, у бубрезима се претвара у аргинин, који је добар за здравље крвних жила.

Фото: Shutterstock

 

Цитрулин делује тако да опушта и шири крвне жиле, чиме се побољшава проток крви, смањује крвни притисак и растерећује срце. То такође смањује ризик од хипертензије и доприноси бољој циркулацији која осигурава боље снабдевање ћелија хранљивим материјама и кисеоником, што је важно за мишиће, али и за мозак. Овај процес може да помогне у превенцији атеросклерозе, стања које повећава ризик од срчаног и можданог удара. Спортисти такође могу да имају користи јер побољшани проток крви омогућава боље снабдевање мишића кисеоником, што може да повећа издржљивост и убрза опоравак. 

Извор витамина и минерала

Осим цитрулина, бели део лубенице садржи и друге корисне нутријенте попут витамина Ц, који делује као антиоксиданс, те витамина А, који је кључан за здравље ћелија. Минерали попут калијума и магнезијума помажу у регулацији крвног притиска и опуштању крвних жила. Такође, бели слој садржи влакна која су важна за пробаву и снижавање ЛДЛ холестерола, док ликопен, који је присутан у мањим количинама, помаже у заштити ћелија од оштећења. 

Извор влакана

Висок удео влакана помаже у регулацији пробаве, подстиче осећај ситости, смањује ризик од хроничних болести попут дијабетеса типа 2, холестерола и срчаних обољења, те може да побољша здравље црева.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Низак број калорија

Идеалан је додатак јелима ако пазите на унос калорија, а истовремено желите да повећате нутритивну вредност оброка. 

Хидратација

Попут самог плода, кора садржи висок постотак воде, што додатно доприноси хидратацији организма.

Како искористити кору лубенице?

Пре него што кренемо с припремом, важно је кору правилно обрадити. Најчешће се користи бели део коре, док се танки, спољни зелени слој гули. Кору је потребно добро опрати. Зависно од рецепта, може се резати на коцкице, тракице или је изрендати. 

Укисељена кора лубенице 

Један од најпопуларнијих начина употребе коре јест кисељење. Процес је сличан кисељењу краставаца, а резултат је хрскава, слатко-кисела посластица која се одлично слаже са сендвичима, салатама и месним јелима.

@klapet ima okus kao neki gumeni bomboni ali više ljepljivi nego gumeni njamnjam #fyp #lubenica #recept #kandiranovoće ♬ original sound - klapet

Састојци: 

  • 1 кг белог дела коре лубенице 
  • 500 мл алкохолног сирћета 
  • 500 мл воде 
  • 400 г шећера 
  • 1 кашичица соли 
  • Зачини по жељи: 1 штапић цимета, неколико каранфилића, 1 кашичица бибера у зрну 

Детаљна припрема: 

  • Темељно оперите лубеницу. Огулите тврди, спољни зелени слој коре и баците га. Користите само бели део. 
  • Нарежите бели део коре на коцкице жељене величине (обично око 2 цм). 
  • Ставите коцкице у велики лонац, прелијте их водом и додајте кашичицу соли. Пустите да прокува и кувајте 5-10 минута, док кора мало не омекша, али и даље остане хрскава.
  • Оједите кору и исперите је под хладном водом како бисте зауставили процес кувања. 
  • У другом лонцу припремите течност за кисељење: помешајте сирће, воду, шећер и зачине. 
  • Загревајте течност на средње јакој ватри уз мешање док се шећер потпуно не отопи. Пустите да лагано ври 5 минута. 
  • Прокувану и оцеђену кору лубенице сложите у чисте, стерилизоване тегле. 
  • Врућу течност за кисељење прелијте преко коре у теглама, пазећи да је сва кора потопљена. 
  • Чврсто затворите тегле. Оставите их да се охладе на собној температури, а затим их чувајте у фрижидеру. Најбоље су након што одстоје барем недељу дана како би упиле све ароме. 
  • Слатко или кандирана кора лубенице 

    Ако волите слатко, кандирана кора лубенице или традиционално "слатко" биће право откриће. Кора упија сируп и постаје прозирна и сочна, савршена као дезерт или додатак колачима. 

    • Кандирање: Коцкице коре кувају се у густом шећерном сирупу док не постану стакласте. Након кувања, могу да се уваљају у кристални шећер и осуше. 
    • Слатко: Процес је сличан, али се кора кува у ређем сирупу са додатком лимуна и оставља у течности. Послужује се као традиционални дезерт уз чашу воде. 

    Џем од коре лубенице 

    Неутрална и чврста текстура коре лубенице чини је савршеном базом за џем. Упија ароме зачина и претвара се у слатку, стакласту посластицу идеалну за палачинке, тост или као додатак сиревима.

    Састојци: 

    • 1 кг белог дела коре лубенице 
    • 800 г шећера 
    • 1 лимун (сок и корица) 
    • 1 штапић ваниле или 1 ванилин шећер 
    • 200 мл воде 

    Детаљна припрема: 

  • Темељно оперите лубеницу. Огулите танки спољни, зелени слој коре и баците га. Користите само бели део. 
  • Нарежите бели део на ситне коцкице или га самељите како бисте добили класичну текстуру џема. 
  • Ставите припремљену кору у већи лонац, додајте шећер и воду. Оставите да одстоји барем сат времена како би кора пустила властити сок. 
  • Ставите лонац на средње јаку ватру. Када смеса прокува, смањите ватру и кувајте уз повремено мешање да не загори. 
  • Након отприлике 40 минута кувања, додајте свеже исцеђен сок и нарендану корицу лимуна те штапић ваниле (или ванилин шећер). 
  • Наставите да кувати још 20-30 минута, или док коцкице коре не постану прозирне (стакласте), а сируп се не згусне. Густоћу проверите тако што ћете канути мало џема на хладан тањирић – ако се кап не разлива, џем је готов 
  • Извадите штапић ваниле. Врући џем пажљиво улијте у чисте, стерилизоване тегле. Чврсто их затворите, окрените наопако и оставите да стоје 5-10 минута како би се створио вакуум. 
  • Креативни начини како искористити кору од лубенице 

    Осим класичних рецепата, кора лубенице може да се користи у низу модерних и неочекиваних јела, показујући своју свестраност. 

    Додатак сланим јелима 

    Неутралан укус коре чини је идеалном за упијање арома из других намирница. Нарезана кора може да се дода у варива, карије или да се динста са поврћем као здрав и хрскав додатак. Одлично се слаже са азијским зачинима. 

    Фото: Shutterstock

     

    Освежавајућа салата или смути

    Нарендана свежа кора лубенице може да буде хрскави додатак летњим салатама, слично као краставац. Такође, смрзнуте коцкице коре могу да послуже као замјена за лед у смутијима, додајући им нутријенте и благи, освежавајући укус.

    Цацики умак од коре лубенице

    За јединствену верзију класичног грчког умака, замените краставац ситно наренданом и добро оцеђеном кором лубенице. Помешајте с грчким јогуртом, белим луком, маслиновим уљем и свежом морођијом за изненађујуће укусан и освежавајући умак. 

    На шта обратити пажњу?

    Иако је кора лубенице сигурна за јело, препоручује се употреба лубеница из органског узгоја како би се избегла конзумација пестицида који се могу задржати на спољном делу плода. У сваком случају, кључно је темељно опрати кору под млазом воде пре било какве употребе. 

    Кора лубенице је изврстан пример како можемо да смањимо отпад у кухињи и откријемо нове укусе. Стрпљењем и малом дозом креативности, овај "отпадак" можете да претворите у здрав и укусан део своје исхране. Понекад су најбоља решења и укуси скривени тамо где их најмање очекујемо. Ваше непце и околина биће вам захвални.

    БОНУС ВИДЕО: