Ипак, неке ствари се ипак могу урадити да ствари не би измакле контроли. Уз неколико основних правила, ваше цвеће ће пролеће дочекати без оштећења.

ПРИКЛАДНА ТЕМПЕРАТУРА

Идеална температура за собне биљке зими креће се око 15-20 степени. С обзиром на то да је у току сезона грејања, често је не можемо осигурати, али биљкама ипак можемо да помогнемо. Важно да не буду на промаји или у близини извора топлоте, јер им то може нашетити. Ако имате централно грејање, вероватно имате проблема и са сувим ваздухом. Да ли ћете набавити овлаживач, ставити посуду с водом на радијатор или тањирић воде поред биљака, на вама је. Не заборавите и да их попрскате, нарочито оне којима је влага неопходна.

Фото: Профимедиа

 

УСКЛАДИТЕ ЗАЛИВАЊЕ

Биљке зими мирују, па им није потребно много заливања. Важно је да супстрат одржавате влажним и да пазите да не претерате с наливањем воде да не би дошло до труљења корена. Можете их наводњавати и тако да тањирић испод саксије напуните водом, па када "попију" довољно воде, остатак проспите. За цвеће попут кактуса и сукулената заливање зими најбоље је прескочити или свести на минимум.

Фото: Профимедиа

 

ПРИХРАНА

Многи цвећари саветују да биљке не прихрањујете зими, барем не у оној мери у којој то треба радити у време вегетације од пролећа до јесени, али им ипак можете мало помоћи. Најбоље је употребити природна ђубрива. Талог од кафе помешајте са земљом и том мешавином замените горњи слој земље у саксији. Мало шећера и квасца у води биљкама ће помоћи да задрже зеленило и добију снагу да презиме.

Фото: Профимедиа

 

ПРЕСАДИТЕ АКО БАШ МОРАТЕ

Зими биљке не би требало да се пресађују и ако можете, сачекајте до пролећа. Међутим, ако сте баш у акцији спасавања неке, пресадите је. Изаберите прикладан супстрат и одговарајућу саксију. Можда ће биљци у почетку то бити шок, па вам то покаже одбацивањем листова или њиховим жутилом, али ако сте је правилно сместили у земљу, врло брзо ће се опоравити.

Фото: Профимедиа

 

БУДИТЕ СТРПЉИВИ И ТЕМЕЉНИ

Биљке зими захтевају мало више пажње од вас него иначе. Будите стрпљиви и не одустајте ако уочите знакове одумирања. Припазите на труло лишће, које треба редовно уклањати да би здрави листови имали снаге за раст. Ако уочите промене које указују на болест, одмакните их од осталих здравих биљака, сазнајте о чему је реч и лечите их.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".