Медењаци се могу правити и у посној варијанти која је једнако укусна као и мрсна. Ово је старинска варијанта коју су спремале наше прабаке.
Потребни састојци:
- 140 г меда
- 9 кашика шећера
- 500 г брашна
- 4 жуманца
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 кесица цимета
- 1 лимун
Припрема:
Рерну загрејте на 170 степени. У шерпи помешајте мед са шећером, па ставите на ринглу да проври. Онда скините са рингле па додајте брашно и варјачом добро сједините варјачом, па пустите да се прохлади. У једној посуди умутите жуманца са прашком за пециво, па додајте цимет и лимунов сок.Нарендајте лимунову корицу и додајте у смесу. Затим све добро умесите. Модлом вадите медењаке па их ређајте у плех обложен пек папиром. Засеците сваки медењак ножем по површини. Пеците медењаке око 15 минута, у рерни загрејаној на 170 степени.
Фото: Профимедиа
(Трпеза)