Кардиолог др Баскар Семита упозорава да постоје две врсте меса које би требало потпуно да избаците из јеловника како бисте смањили ризик од срчаних болести и продужили животни век.
Прерађено месо је највећи непријатељ вашег срца
Прерађено месо, као што су сланина, кобасице, виршле и разни месни деликатеси, садржи високе нивое натријума, засићених масти и конзерванса. Ови састојци значајно повећавају ризик од кардиоваскуларних болести, укључујући срчани удар и мождани удар. Стручњаци упозоравају да редовна конзумација прерађеног меса директно угрожава здравље срца и треба га потпуно избегавати ако желите дуг и здрав живот.
Фото: Shutterstock
У црвеном месу уживајте са мером
Иако је црвено месо богато протеинима и укусно, његово прекомерно конзумирање може да штети срцу. Велике количине засићених масти које се налазе у црвеном месу могу да подигну ниво холестерола и крвни притисак, што су главни фактори ризика за срчане болести. Кардиолог Семита наглашава да повремена, умерена конзумација није проблем, али претеривање може имати озбиљне последице по здравље.
Како сачувати срце и продужити живот?
- Избегавајте прерађено месо у свакодневној исхрани
- Ограничите унос црвеног меса на минимум
Прочитајте још
- Бирајте немасне и природне изворе протеина
- Водите рачуна о уносу соли и засићених масти
- Уведите више поврћа, воћа и целовитих житарица у исхрану
Здрава и уравнотежена исхрана, заједно са редовним физичким активностима, кључ је за дуг живот и здравље срца.