Међутим, ако су временске прилике нетипичне, и када температуре дуже остају високе, боље је померити кисељење за крај месеца. На тај начин купус неће „прокиснути“ и дуже ће трајати, све до пролећа или чак лета.

Тајни састојак који чува купус од кварења

Ако киселите купус код куће, постоји један једноставан трик који може да направи велику разлику - додајте рен!

Рен је природни конзерванс који:

  • убрзава процес кисељења,
  • спречава кварење,
  • и побољшава укус купуса.

Фото: Профимедиа

 

Довољно је да у буре додате неколико тракица рена између главица купуса. Не само да ће дуже трајати, већ ће купус бити чвршћи, хрскавији и имати препознатљиву арому коју обожавају љубитељи домаће зимнице.

Савети искусних домаћица

Ако је време топло, не затварајте буре херметички – пустите да „дише“.

Користите домаћу со без јода, јер јод може да успори ферментацију.

Првих 10 дана обавезно доливајте расол, да купус буде потпуно потопљен.

Дакле, не журите са кисељењем купуса док температуре не падну испод 15°Ц. Сачекајте средину или крај октобра, додајте мало рена, и добићете савршен, укусан и постојан купус који неће изгубити свежину ни до лета!

БОНУС ВИДЕО: