Пљескавице од ослића су једоноставне за спремање, а укус је фантастичан.
Њихов спољашњи хрцкави укус ће одушевити све госте. Унутра су веома меке. Заволеће их они који не посте. Могу се послужити уз салату од броколија и сунцокрета или посни тартар сос, али и као предјело на славској трпези:
Састојци:
- 4 већа кромпира, ољуштена и пресечена на половине
- 700–800 г филета ослића (одмрзнутих)
- 2 кашике уља или посног маргарина
- 2 кашике ренданог црног лука
- 2 кашике ситно сецканог першуна
- 4–5 кашика презли (по потреби додати још)
- со и бибер по укусу
- уље за пржење
Припрема:
У шерпу сипајте хладну, посољену воду и додајте ољуштене кромпире. Кувајте око 15 минута, док не омекшају.
Прочитајте још
Додајте филете ослића у исту шерпу и кувајте још око 7 минута, док риба не постане мекана. Затим све заједно оцедите.
Кромпир и рибу ставите у већу чинију, додајте уље или маргарин, рендани лук и першун. Добро изгњечите виљушком или измиксајте док се све лепо не сједини.
Додајте презле, посолите и побиберите. Смеса треба да буде мекана, али довољно чврста да се лако обликује. Ако је сувише мекана, додајте још презли.
Од припремљене смесе формирајте пљескавице или мање уштипке.
Загрејте уље у тигању на средњој ватри и пржите рибље уштипке по 3–5 минута са сваке стране, док не добију лепу златну боју.
Испржене пљескавице ставите на папирни убрус да упије вишак уља. Најбоље да их сервирате док су још топле.
Фото: Профимедиа
(Трпеза)