Како изабрати бели лук за дуготрајно складиштење?
За успешно чување, потребно је да изаберете здрав и сув бели лук. Чешњеви морају бити чврсти, без пукотина и мрља. Сорте са дебљом љуском се боље чувају и дуже остају нетакнуте.
Такође, није препоручљиво прерано скраћивати корен или листове – они служе као заштита и успоравају исушивање. Бели лук се може окачити у густе плетенице или ставити на вентилирано место које није директно изложено сунцу.
Фото: Профимедиа
Зашто со помаже код чувања белог лука?
Кључни савет који долази од стручњака је — посипање белог лука сољу. Препорука је слојевито слагати главице у посуду, сваку посипати слојем соли, па поново главице, па опет со.
Со има два важна ефекта: прво, апсорбује сувишну влагу из околине и из самих главица, а друго, слаже се као баријера која отежава размножавање бактерија које узрокују труљење.
Фото: Shutterstock
Оптимални услови за складиштење белог лука
Бели лук треба чувати у мрачном, хладном и сувом простору.
Зимски бели лук најбоље опстаје на температурама од 0 до 4 °Ц.
Летњи бели лук може бити стабилно при 16 до 20 °Ц.
Влажност простора не би смела прелазити 60 % — превисока изазива кондензацију и буђ.
Редовно проверавајте залихе и уклањајте оштећене или почете главице како бисте спречили да се квар прошири и сачували бели лук.
Прочитајте још
(Крстарица)