Pljeskavice od oslića su jedonostavne za spremanje, a ukus je fantastičan.
NJihov spoljašnji hrckavi ukus će oduševiti sve goste. Unutra su veoma meke. Zavoleće ih oni koji ne poste. Mogu se poslužiti uz salatu od brokolija i suncokreta ili posni tartar sos, ali i kao predjelo na slavskoj trpezi:
Sastojci:
- 4 veća krompira, oljuštena i presečena na polovine
- 700–800 g fileta oslića (odmrznutih)
- 2 kašike ulja ili posnog margarina
- 2 kašike rendanog crnog luka
- 2 kašike sitno seckanog peršuna
- 4–5 kašika prezli (po potrebi dodati još)
- so i biber po ukusu
- ulje za prženje
Priprema:
U šerpu sipajte hladnu, posoljenu vodu i dodajte oljuštene krompire. Kuvajte oko 15 minuta, dok ne omekšaju.
Pročitajte još
Dodajte filete oslića u istu šerpu i kuvajte još oko 7 minuta, dok riba ne postane mekana. Zatim sve zajedno ocedite.
Krompir i ribu stavite u veću činiju, dodajte ulje ili margarin, rendani luk i peršun. Dobro izgnječite viljuškom ili izmiksajte dok se sve lepo ne sjedini.
Dodajte prezle, posolite i pobiberite. Smesa treba da bude mekana, ali dovoljno čvrsta da se lako oblikuje. Ako je suviše mekana, dodajte još prezli.
Od pripremljene smese formirajte pljeskavice ili manje uštipke.
Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri i pržite riblje uštipke po 3–5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Ispržene pljeskavice stavite na papirni ubrus da upije višak ulja. Najbolje da ih servirate dok su još tople.
Foto: Profimedia
(Trpeza)