Кисели купус је незаобилазни део српске кухиње и омиљена зимница, присутна у јелима попут сарме, подварка, уз пасуљ и бројне друге специјалитете. Ако желите да га чувате дуже него што је уобичајено, замрзавање је идеално решење.
Да ли се кисели купус уопште може замрзнути?
Према искуствима домаћица, кисели купус се може замрзнути, али је важно поштовати одређене кораке како би сачувао укус и текстуру.
Фото: Профимедиа
Добра вест је да као и многе друге намирнице, кисели купус може да се продужи трајање уз правилно замрзавање, а притом остаје погодан за кување и спремање омиљених зимских јела.
Два начина замрзавања киселог купуса
Замрзавање целе сарме – сармице умотане у листове киселог купуса можете директно ставити у замрзивач.
Прочитајте још
Корак по корак: замрзавање исецканог киселог купуса
1. Припрема материјала
За почетак обезбедите кесе за замрзивач, најбоље оне од 5 литара, одговарајући нож за сечење и кашику за паковање купуса.
2. Сечење и паковање купуса
Листове киселог купуса исецкајте на ситније комаде ради лакшег паковања. Кашиком пажљиво пуните кесе, али не препуњавајте до врха – оставите 2 до 5 цм празног простора како би се купус ширио приликом замрзавања. Избаците оштећене или врло мале листове.
Фото: Профимедиа
3. Замрзавање
Кесе чврсто затворите и претходно истисните што више ваздуха. Ставите их у замрзивач и сачекајте да се купус потпуно замрзне. На овај начин, кисели купус ће сачувати укус и квалитет за месеце који долазе.
Савети за коришћење замрзнутог киселог купуса
Пре кувања, купус одмрзните у фрижидеру или на собној температури.
Замрзнути купус идеалан је за сарму, подварку, чорбе и варива.
Никада не замрзавајте купус који је већ почео да се квари – само свеж и квалитетан купус даје најбољи резултат.
(Курир)