Омикрон је са младих прешао на старе, а упоредо расте и број заражене деце, па чак и малишана који имају компликације. Лекари, са којима је Телеграф.рс разговарао из установа у којима се смештају деца оболела од ковида, кажу да имају пораст хоспитализованих малишана у односу на пре месец дана, да предњаче најмлађа деца, а да се сад очекују и школарци.

Председник Удружења педијатара Србије проф. др Георгиос Константинидис, каже да у Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине има деце више него икада.

Он је прошле недеље рекао за наш портал да је прве недеље, како су школарци Војводине кренули у школу, скок заражене деце износио 20 одсто.

- Могу одговорно да кажем за мој Институт да има пацијената од ковида више него икада болнички лечених, а и на Одељењу интензивне неге, такође, имамо оболеле деце са ковидом. До прошле недеље су доминирали млађи од 4 године, и то се слагало са неком светском статистиком. После њих, било је деце од 15, па на више, а најбољи су били између 10 и 12, 13 година. Њих је било најмање - наводи проф. др Константинидис за Телеграф.рс.

 

Он је мишљења да је са мерама које имамо немогуће избећи инфекцију омикроном.

- Потпуно је бесмислено када две и по године не иду у школу како треба, не пролонгирати и две недеље да не направимо тај пик и не оптеретимо систем здравствене заштите и школе, не заразимо наставнике. Не бар одједном - рекао је проф. Константинидис коментаришући одлуку Тима за школе који, ипак, од ове недеље није сву децу пребацио на онлајн наставу, а што је био став Удружења педијатара, али и лекара Кризног штаба за борбу против корона вируса.

Инфекцију немогуће избећи 

Професор Предраг Минић, са Института за мајку и дете "Др Вукан Чупић" у Београду каже за Телеграф.рс да имају далеко више хоспитализоване деце него што је било пре више месец дана. На срећу, ниједно дете није животно угрожено.

- Имамо скоро 20-ак болесника у нашем хладном ковиду и имамо два болесника на Интензивном нези. На срећу нико од њих није претерано озбиљно болестан, али их има. Видим да и у КБЦ "Др Драгиша Мишовићу" има 40. Дакле, има далеко више хоспитализоване деце него што је било пре више од месец дана. Примају се сада и сасвим мала деца која се инфицирају у кућним условима, али заиста, нико од њих није озбиљно болестан. Изузев једног новорођенчета које није на респиратору. Оно је озбиљније болесно, али биће добро - каже проф. Минић за Телеграф.рс.

Према његовим речима, доминирају мала деца од првих неколико месеци и адолесценти, док је средњи узраст мање заступљен. Изаражава бојазан да ће сада почети да расте и број школске деце.

- Све у свему, важно је да нико није озбиљно болестан. Пораст имамо. 3,5 одсто од укупног броја позитивних је хоспитализовано. Мислим на све узрасне групе, и децу и младе и старе. То је пораст и то је граница којој се не радујемо а видимо да расте и број умрлих и број хоспитализованих и број тестираних - каже проф. Минић.

Он каже да је јако тешко донети одлуку да ли школе да пређу на онлајн наставу.

- Енглези су прво вратили школу јер су у ризику да имају две нешколоване генерације деце. То је опасно за друштво на дужи рок, али ту нема паметног решења - мишљења је проф. Минић.

Докторка Снежана Рсовац, педијатар, пулмолог и начелница интензивне неге у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој каже за Телеграф.рс да је ситуација код њих иста као што је била крајем претходне недеље.

- У ковиду имамо 6 деце. Нема беба и нема деце на респиратору, али имамо неку која су на кисеонику али су, у принципу, стабилна. Имамо доста прегледа. Ноћу има фебрилних стања око 30, 40 одсто од свих, али нису сви ковид. Има и других вируса - навела је за наш портал др Рсовац.

90 одсто деце позитивно

Да је ситуација озбиљна, јасно говори податак да је у Дому здравља Палилула позитивно око 90 одсто тестиране деце. Др Анета Јовановић, начелница Педијатријске службе Дома здравља Палилула, каже да због омикрона, имају и до 400 прегледа дневно.

- Срећа је да је клиничка слика лака, да се ради о симптомома прехладе. Деца се жале на бол, на гребање у грлу, на запушеност носа, праћено је температуром. Нека деца кашљу мало надражајно, али за три до четири дана деца буду добро -  наводи Јовановићева и додаје да је 90 одсто тестиране деце позитивно.

(Телеграф.рс)