"Еротска пустоловина"

"Кад су дошли Немци, рекли смо мушкарцима да се сакрију. Када су стигли Американци, морали смо да кријемо жене". Ова француска шала односи се на "еротску пустоловину" коју је америчка војска обећала војницима који су пошли у Француску, пише историчарка Мери Луиз Робертс у књизи "Шта војници раде: Секс и амерички војници у Другом светском рату у Француској".

Америчка војна пропаганда осликавала је Француску "као велики бордел с 40 милиона хедониста".

Читаоци америчког војног часописа "Stars And Stripes" могли су да науче француске фразе за "Јако си лепа", "Нисам ожењен" и "Јесу ли ти родитељи код куће?". На немачком, пак, могли су само да науче како се каже "Нема цигарета" или "Предајте се!".

Амерички промискуитет изазвао је бес локалног становништва у градовима попут Л’ Авра и Рема, где су војници имали сексуалне односе "по парковима, гробљима, улицама и напуштеним зградама".

Више од 150 америчких војника осуђено је за силовање. Већина њих били су црнци, што је међу француским цивилима изазвало згражавање над "америчком расном неправдом".  

Фото: Википедија

 

Страх од пораза  

Како се Дан Д приближавао, савезници су се све више плашили пораза. Заповедник савезничких снага и будући амерички председник Двајт Ајзенхауер написао је 5. јуна изјаву у којој је написао да је у случају неуспеха "кривица једино на њему".

"Моја одлука да кренемо у напад у то време и на том месту заснована је на најбољим доступним подацима. Војници, на тлу, у ваздуху и на мору служили су храбро и одано како је од њих дужност и захтевала", писао је Ајзенхауер унапред.

Савезничке снаге брзо су стекле контролу над плажама Јута, Голд, Џуно и Сворд. Али на Омахи, петој плажи, жртава је било много па је и стекла тужан надимак - крвава Омаха. Високе литице на Омахи Немцима су давале предност.

Део од 2.500 америчких жртава на тој плажи страдао је од непријатељске ватре, а део их се утопио. Утопили су се и неки падобранци јер их је тешка опрема, од 30 до 40 килограма, повукла под воду у дубоким мочварама у позадини.  

Тенкови на надувавање

"Fake news" је феномен савременог доба, али британска војска осмислила је и спровела операцију заваравања Немаца и навела их на то да мисле да савезници планирају напад у Скандинавији и затим искрцавање у подручју око Калеа, а не у Нормандији.

Тенкови на надувавање постављени су на британску обалу насупрот Калеа, а метални мамци искоришћени тако да на немачким радарима изгледа као да се огромна војска припрема да се искрца близу тог француског града.

Лажне радијске поруке подметнуте су немачкој обавештајној служби. Чак и пошто је Дан Д започео, Немци су веровали да други талас напада иде према Калеу. Хитлер је тек накнадно наредио да се немачке снаге преместе одатле на нормандијски фронт.  

Фото: Википедија

 

Команчи  

Стварање шифрованих порука и њихово декодирање одузело би превише времена током искрцавања, а врло брзо би их схватили и Немци на истим таласним дужинама. Американци су зато за преношење порука користили Индијанце, посебно Команче, који су говорили својом, Немцима непознатом терминологијом.

Џон Паркер, син једног од говорника у шифрама Симонса Паркера, сећа се да му је отац причао да је "луди бели човек" био Хитлер, а "трудна птица" бомбардер.  

Инвазија у Индонезији

Британска краљевска пошта извинила се пре шест месеци пошто је објавила пригодну поштанску маркицу поводом 75. годишњице Дана Д. На тој маркици је уместо искрцавања у Нормандији приказано искрцавање Американца у Индонезији, тада Холандској Новој Гвинеји.  

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".