Црни пацов је врста глодара који се сматра највећим кривцем за ширење "црне смрти", а научници сада тврде како је Стари континент колонизовао у два наврата у периоду који се поклапају са епидемијама куге.

Међународна студија у којој су "учествовали" и пацови из Србије

Научници са Унивезитета Јорк и Оксфорд, заједно у сарадњи са колегама из Института Макс Планк су за потребе студије извршили генетску анализу на врсти Раттус раттус, која се често назива и бродски пацов. Уз помоћ остатака древне ДНК црних пацова - нађених на археолошким локалитетима у временском периоду од 1. до 17. века у Европи и Северној Африци – истраживачи су дошли до података на који начин се популација споменутих глодара раширила.

Њихово кретање ће у будућности довести до бољег схватања на које све начине је функционисала поморска трговина међу људима, које регије су биле урбане у римском и средњовековном периоду, као и на који начин су функицонисале читаве империје.

Стручњаци тврде да подаци сугеришу како је пацов колонизовао Европу најмање два пута, и то током римске експанзије а затим и у средњем веку. Њихови резултати такође потврђују нестанак пацова након пада Римског царства, што се поклапа и са археолошким подацима.

Они сматрају да је ова тврдња највероватније повезана са распадом економског система Рима, као и климатским променама и Јустинијанском кугом из 6. века. Али када је у средњем веку опет дошло до успостављања већих градова и трговине на даљину, ови глодари су опет почели да се шире.

Слепи путници колонизују Европу

Под утицајем ових промена долази до широког распростирања још две врсте глодара – кућног миша и смеђег пацова, познатих по својој способности да искоришћавају предности живота у близини људи. Као што су храна и транспорт. 

Данас је у Европи најдоминантнија врста смеђег пацова, међутим до 18. века то није био случај. Верује се да су управо они са својим доласком у Европу потиснули тамнијег рођака.

Археолог и страживач др Давид Ортон је рекао да је научницима одавно била позната чињеница на који начин је ширење пацова повезано са људима и догађајима. Већ дуго се сумњало да је ширењем Римског царства дошло до њихове експанзије у Европу.

Фото: Википедија

 

Међутим, оно што изненађује је јединственост генетске групе првих колонизатора. Сви резултати испитиваних остатака древних пацова од Енглеске до Србије сугеришу да је у питању била једна група која се раширила у јединственом догађају.

Он додаје да се приликом поновне колонизације до које опет долази у средњем веку, види исти образац. Иако ови пацови чији су узорци узимани од Енглеске до Мађарске и Финске имају другачији генетски потпис, опет се уочава једна група из које су се пацови даље размножавали. А ово су како тврди јасни докази о колонизацији на европском тлу.

Научници закључују да је ова студија допринела разумевању веза између пацова и људи, као и последица до којих је њихова широка распрострањеност довела. Наводећи како и мале животиње могу бити део велике слагалице у откривању мистерија из далеких историјских епоха.

У студији су учествовали истраживачи из преко 20 земаља.

(Национална географија)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".