На студентском конкурсу за идејно решење реконструкције зграде Генералштаба у Београду стигло је 19 предлога, а сада је познато како изгледају пројекти који су заузели прва три места. Поред три најбоља, похвалом су награђена још четири рада.

Овај студентски конкурс организовали су заједно Архитектонски факултет у Београду и Српска академија наука и уметности, а главна тема била је реконструкција зграде А. 

- Циљ конкурса је била афирмација вредности архитектуре објекта Генералштаба и скретање пажње шире јавности на значај очувања овог културног добра, док сама иницијатива произилази из жеље расписивача да се ангажовањем студената прикупе што креативнији и иновативнији приступи у промишљању овог, захтевног, специфичног, и за нашу архитектонску културу јединственог архитектонско-урбанистичког проблема - наведено је у тексту конкурса.

Прву нагаосвојио је пројекат "Опасност одозго", који су радили Илија Срдановић, Алекса Богдановић и Алекса Рашић.

У опису рада наводи се да "идеја произилази из разумевања зграде А као просторног сведока НАТО агресије 1999. године."

Фото: арх.бг.ац.рс

 

- Наиме, примарни просторни гест био је повезивање хоризонталних прекинутих праваца увођењем платформи. Отвори на платформама схватају се као просторни симбол уништавања некада компактног објекта. - пише у опису. 

Друго место припало је тиму који су чинили Маријана Гајић, Сара Сандић и Милан Ристић. Како се наводи у опису, у њиховом раду "Процеп" тежи се реконструкцији са "намером пренамене што даје могућност стварања простора који симболички говори о историји док наговештава жељену будућност процеса".

Фото: арх.бг.ац.рс

 

- Музејски простор смештен је у белом каменим волумену, док се функција библиотеке смешта у камени волумен црвене боје. Кретање се кроз музеј врши усмереном линијом, уз додатне садржаје као што су сале за пројекције и предавања којима је могуће приступити одвојено од музеја - пише у опису овог пројекта. 

Трећи место освојио је ауторски тим Богдан Ђокић, Марта Комљеновић и Исидора Милојевић за њихов пројекат "Безглавље".

Фото: arh.bg.ac.rs

 

- Ослобођен стега и обележја естетске природе, Генералштаб, носилац битних особина једног пркосног народа, мирно сања своје васкрснуће. Просторна диспозиција објекта А и пређашње материјализовани волумени, допринели су третману једне зграде кроз два тематска оквира, простор пре и после, при чему је министарство – војна екстензија, оклопљена, обложена лимом, репрограмирана да постане интровертни део, док меморијал, прожет лаким жичаним структурама, експресивно осликава сву лепоту шупљина и огољене структуре - наводи се у опису рада и додаје: 

- Идеја је пренагласити мисли посетилаца и репрограмирати доживљај трауме. Траума је у овом случају амбијентално искуство, замишљено у разноврсним поетикама простора.

Као што је речено, похвалу су добила четири пројекта под називима: "Музеј ‘90-их", "Мапирање сећања", "Меморијални центар "78", и "Архив сећања".

Подсетимо, зграда Генералштаба у Немањиној улици у Београду тешко је оштећена током НАТО агресије на нашу државу 1999. године, а део зграде је срушен пре пар година из, како је тада наведено, безбедносних разлога. 

Фото: Н. Фифић

 

Проблем за обнову ове историјски значајне зграде представља чињеница да је објекат проглашен за заштићено културно добро. 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".