Na studentskom konkursu za idejno rešenje rekonstrukcije zgrade Generalštaba u Beogradu stiglo je 19 predloga, a sada je poznato kako izgledaju projekti koji su zauzeli prva tri mesta. Pored tri najbolja, pohvalom su nagrađena još četiri rada.

Ovaj studentski konkurs organizovali su zajedno Arhitektonski fakultet u Beogradu i Srpska akademija nauka i umetnosti, a glavna tema bila je rekonstrukcija zgrade A. 

- Cilj konkursa je bila afirmacija vrednosti arhitekture objekta Generalštaba i skretanje pažnje šire javnosti na značaj očuvanja ovog kulturnog dobra, dok sama inicijativa proizilazi iz želje raspisivača da se angažovanjem studenata prikupe što kreativniji i inovativniji pristupi u promišljanju ovog, zahtevnog, specifičnog, i za našu arhitektonsku kulturu jedinstvenog arhitektonsko-urbanističkog problema - navedeno je u tekstu konkursa.

Prvu nagaosvojio je projekat "Opasnost odozgo", koji su radili Ilija Srdanović, Aleksa Bogdanović i Aleksa Rašić.

U opisu rada navodi se da "ideja proizilazi iz razumevanja zgrade A kao prostornog svedoka NATO agresije 1999. godine."

Foto: arh.bg.ac.rs

 

- Naime, primarni prostorni gest bio je povezivanje horizontalnih prekinutih pravaca uvođenjem platformi. Otvori na platformama shvataju se kao prostorni simbol uništavanja nekada kompaktnog objekta. - piše u opisu. 

Drugo mesto pripalo je timu koji su činili Marijana Gajić, Sara Sandić i Milan Ristić. Kako se navodi u opisu, u njihovom radu "Procep" teži se rekonstrukciji sa "namerom prenamene što daje mogućnost stvaranja prostora koji simbolički govori o istoriji dok nagoveštava željenu budućnost procesa".

Foto: arh.bg.ac.rs

 

- Muzejski prostor smešten je u belom kamenim volumenu, dok se funkcija biblioteke smešta u kameni volumen crvene boje. Kretanje se kroz muzej vrši usmerenom linijom, uz dodatne sadržaje kao što su sale za projekcije i predavanja kojima je moguće pristupiti odvojeno od muzeja - piše u opisu ovog projekta. 

Treći mesto osvojio je autorski tim Bogdan Đokić, Marta Komljenović i Isidora Milojević za njihov projekat "Bezglavlje".

Foto: arh.bg.ac.rs

 

- Oslobođen stega i obeležja estetske prirode, Generalštab, nosilac bitnih osobina jednog prkosnog naroda, mirno sanja svoje vaskrsnuće. Prostorna dispozicija objekta A i pređašnje materijalizovani volumeni, doprineli su tretmanu jedne zgrade kroz dva tematska okvira, prostor pre i posle, pri čemu je ministarstvo – vojna ekstenzija, oklopljena, obložena limom, reprogramirana da postane introvertni deo, dok memorijal, prožet lakim žičanim strukturama, ekspresivno oslikava svu lepotu šupljina i ogoljene strukture - navodi se u opisu rada i dodaje: 

- Ideja je prenaglasiti misli posetilaca i reprogramirati doživljaj traume. Trauma je u ovom slučaju ambijentalno iskustvo, zamišljeno u raznovrsnim poetikama prostora.

Kao što je rečeno, pohvalu su dobila četiri projekta pod nazivima: "Muzej ‘90-ih", "Mapiranje sećanja", "Memorijalni centar "78", i "Arhiv sećanja".

Podsetimo, zgrada Generalštaba u Nemanjinoj ulici u Beogradu teško je oštećena tokom NATO agresije na našu državu 1999. godine, a deo zgrade je srušen pre par godina iz, kako je tada navedeno, bezbednosnih razloga. 

Foto: N. Fifić

 

Problem za obnovu ove istorijski značajne zgrade predstavlja činjenica da je objekat proglašen za zaštićeno kulturno dobro. 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".