Наиме, председник Савеза немачке индустрије (БДИ) Зигфрид Русвирм предложио је повећање недељног радног времена - уз накнаду. Али то није лако имплементирати, преноси Пословни дневник.

Такође се преноси да угоститељи немају довољно услужног особља, недостају касе у малопродаји, нови дневни центри не могу да се отворе због недостатка кадра, на аеродромима недостају радници.

- Постоји идеја за дуже радно време, односно да се уведе 42-часовна недеља. То би било лакше спровести него подизање старосне границе за одлазак у пензију на 70 година - рекао је Зигфрид Русвурм, председник Савеза немачке индустрије (БДИ).

Колико у просеку Немци раде?

Како се сазнаје, према подацима Института за тржиште рада и истраживања занимања (ИАБ) Немачког завода за запошљавање, радници су прошле године радили у просеку 38,2 сата недељно. Према статистици, просек за раднике са непуним радним временом је 17,86 сати.

Ипак, у овој земљи и даље постоји висока квота за хонорарни рад. А продуктивност по сату је већа него у многим другим земљама. Постоји и прековремени рад: према ИАБ-у, запослени су у 2021. години радили у просеку 20 плаћених и нешто више неплаћених прековремених сати.

Фото: Профимедиа

 

Шта кажу колективни уговори и закон?

Закон о радном времену прописује максимално осам сати радним даном, односно од понедељка до суботе, не рачунајући законом прописане паузе. Ово чини максимално радно време од 48 сати недељно. Многи колективни уговори, међутим, предвиђају много мање радних сати. У металној и електро индустрији радници раде 35 сати недељно. Услужне делатности обично раде између 38 и 39 сати недељно.

Како преносе немачки медији, предложену 42-часовну радну недељу не би било тако лако увести. Запослени прво треба да дају изјаву. Синдикати такође – и они су против дужег радног времена, чак и ако би се плате сходно томе повећале.

Какво је мишљење лекара?

Колико дуго неко може да ради свој посао зависи, наравно, од особе. Неки више воле да раде што је дуже могуће да би се боље опоравили током дуже паузе. Други више воле да раде краће и можда ефикасније. Према мишљењу многих лекара, запосленима не би требали да буду преоптерећени. Након четири до шест сати концентрација се смањује.

Према Светској здравственој организацији (WХО), превише прековременог рада је лоше за ваше здравље. Ризик од срчаних и циркулаторних болести опасних по живот значајно се повећава када људи раде више од 55 сати недељно, преноси Феникс Магазин.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".