Истраживачи су искористили моћ сензора сателита да лоцирају гробницу Плавозубог у Виејкову у Пољској и тако што су "гледали" кроз слојеве земље како би идентификовали поремећај у земљи.

Истраживачи су користили ЛиДАР технологију, која мери удаљеност тако што гађа ласером на мету и анализира светлост која се рефлектује назад.

Верује се да је Плавозуби умро 986. године у древном викиншком упоришту Јомсборгу, које је такође изградио.

Међутим, где је положен, остала је мистерија све док сателити нису идентификовали поремећаје у земљи које је изазвала краљевска гробна хумка, рекао је за Прве вести Марек Крида, аутор најпродаваније књиге Викинг Пољска.

Плавозуби је био викиншки краљ који је окренуо леђа старој нордијској религији и прешао на хришћанство. Познат је по томе што је донео хришћанство у Данску и зарадио је надимак Блатанд (што значи плави зуб) због мртвог зуба за који се каже да је био тамноплав.

Владао је Данском од 958. до 986. године и познат је по изградњи неколико тврђава и мостова.

Умро 986. године (неки кажу да је то било 985.) током побуне коју је предводио његов син Свејн, који је желео да преузме очев трон – и коме је то пошло за руком. За разлику од оца, Свејн је веровао у старе богове и прогонио је хришћане.

Блутут бежична технологија која се користи за повезивање уређаја добила је име по Харалду, на основу аналогије да ће технологија ујединити уређаје на начин на који је Харалд ујединио данска племена у једно краљевство. Инжењери који стоје иза ове технологије читали су књиге о Викинзима у то време и изабрали "Блутут" као кодно име за своју иновацију. Лого блутута састоји се од руна за Харалдове иницијале, Х (ᚼ) и Б (ᛒ).

Откриће гробне хумке је у складу са претходним истраживањем, објављеним ове године, у којем се такође спекулише да се краљ Викинга "крио" у данашњој Пољској.

Године 2014. Свен Росборн, шведски археолог, открио је златни диск, познат као Курмсун диск, у истој области као и гробна хумка.

У време открића, Розборн је рекао да је артефакт вотивни поклон јер је првобитно пронађен са скелетним остацима испод цркве која се сада налази на локалитету. Међутим, артефакт и скелет су први пут пронађени 1841. године; остављени су у крипти све док их мајор пољске војске није украо током Другог светског рата 1945. године.

И тек 2014. мајорова праунука је пронашла диск помешан са колекцијом старих дугмади.

Краљева гробна хумка вероватно се налази испод римокатоличке цркве Безгрешног зачец́а Блажене Девице Марије у Виејкову.

Сателитски снимци показују кружну формацију испод слојева земље за коју су истраживачи сигурни да је последње почивалиште викиншког краља.

А пре само четири године, стотине ствари које су некада припадале Плавозубом пронашли су 13-годишњи дечак и његова учитељица. Колекција старих сребрних новчића, прстења, бисера и наруквица откривена је на немачком балтичком острву Риген.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".