Да ли ће и када Секретаријат за јавни превоз и други органи града изаћи у сусрет превозницима и повећати цене превоза по пређеном километру и даље није извесно, пише Политика. Почетком недеље приватници су надлежне упозорили да уколико се ускоро цена не усклади са растом трошкова које они имају може се десити да се један по један аутобус заустави насред трасе, односно да ће стати јавни превоз због поскупљења и недостатка горива.

Када ће бити нађено решење прихватљиво за све укључене у јавни превоз - не назире се. Из надлежног секретаријата одговорили су на питања на ову тему, али ни из њих се не може наслутити када ће се изаћи из, за превознике, тренутно врло спорне ситуације.

Они су само подсетили на који начин се мења цена превоза по пређеном километру, али не и када ће она и би ти промењена.

- У складу са уговором, превозници који обављају превоз на линијама у оквиру Интегрисаног тарифног система обратили су се секретаријату са захтевом за повећање јединичне цене обављања превоза по пређеном километру. У складу са уговором, промена те цене може се обавити само и једино на основу закљученог анекса уговора, а након стицања услова за промену јединичне цене. Скупштина града надлежна је за доношење одговарајућег акта, којим се даје сагласност на утврђени предлог анекса уговора којим ће бити обухваћено питање јединичне цене. Нове цене се, у складу са уговором, примењују од првог дана наредног месеца у односу на месец у ком је закључен анекс - подсећају из секретаријата и наводе да су у складу са уговором превозници у обавези да обављају јавни превоз по важећој цени из уговора све до закључења анекса, којим се та цена мења.

Фото: Драган Миловановић

 

 

Секретаријат за јавни превоз

Не разматра се поскупљење јавног превоза

Последња промена цена за кориснике јавног превоза била је 2015. и у овом моменту град не разматра повећање тих цена, наглашавају у Секретаријату за јавни превоз.

- Право на бесплатан и повлашћен превоз у Интегрисаном тарифном систему корисници остварују у складу са Одлуком о јавном линијском превозу путника на територији града. У овом моменту град не планира промену права категорија корисника јавног превоза, у складу са наведеном одлуком - додају у Секретаријату за јавни превоз.

Водећи превозници који учествују у градском и приградском јавном саобраћају, ГСП "Београд", Ласта, и Конзорцијум приватних превозника захтев су упутили 27. марта када су и затражили повећање цене по пређеном километру. Право да тако нешто траже превозници имају два пута годишње, у септембру и у марту. Последње увећање одобрено је управо у марту, али тада је град изашао у сусрет захтеву превозника из септембра 2021, док овогодишњи захтев и даље чека зелено светло престонице.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".