Цигарете ће поскупетти 14. јула. Најјефтнија паклица коштаће 300 динара, а она најскупља 580. Разлог за то је увећање специфичне акцизе за динар и по, а која се два пута годишње, у јануару и јулу, у складу са акцизним календаром коригује. Потом следи још 6 поскупљења.

Држава ће по овом основу произвођачима уместо досадашњих 79,75 динара узимати 81,25 динара по пакли. Том динамиком, односно два пута годишње, све до 2025. године, ће се увећавати овај државни намет уз који се на цену цигарета зарачунава и пропоционалана акциза од 33 одсто, која би требало да остане и у наредне три године непромењена. На све то се додаје и ПДВ, пишу Нова и Блиц.

Циљ ових измена је усклађивање са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици. По тим стандардима треба очекивати да ће пушачи у Србији за три године цену свог уживања плаћати исто као они у земљама ЕУ.

За наше прилике у неким државама, попут Ирске где за паклицу цигарета треба издвојити и 9 евра, то је изузетно скупо. Ако је за утеху, постоје и државе где је дуван јефтинијии и у просеку се креће између 3,5 до 5,5 евра.

Оно што је за утеху то је да ће поскупљење бити постепено али је сасвим извесно да пушаче у Србији неће заобићи европскиа пракса у овој области.

Иначе, износ акцизе на течности за пуњење електронских цигарета биће увећан наредних дана за динар по милиметру што значи да и они који користе овај ужитак, ће морати да издвајају више пара као и они који користе све популарнији несагоревајући дуван, где ће паклица такође поскупети у просеку за 10 динара.

Све у свему, у наредне три године пушаћи ће све скупље плаћати свој ужитак, па је реално очеквати да 2025. године српске цене дуванских производа достигну европске.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".