Украјински председник Владимир Зеленски отпустио је генералног тужиоца Ирину Венедиктову и шефа највише безбедносне агенције у земљи Ивана Баканова, наводећи наводну „издају“ у обе службе.

У драматичном саопштењу од недеље, он је тврдио да велики број запослених у Кијеву, наследника КГБ-а, СБУ — на чијем је челу Баканов био од 2019. — ради са Русијом.

- До данас је регистрован 651 кривични случај велеиздаје и сарадничких активности запослених у тужилаштву, предистражним органима и другим агенцијама за спровођење закона - навео је Зеленски, саопштавајући одлуку.

Фото: Профимедиа

 

 

Усред текућег сукоба са Русијом, „више од 60 запослених у агенцијама за спровођење закона и СБУ“ остало је на „окупираној територији“ и сада ради против Украјине, тврди Зеленски. Тај огроман „низ злочина“, као и контакти између „запослених у агенцијама за спровођење закона Украјине и Русије“ , постављају „озбиљна питања“ челницима одговарајућих органа, додао је он, упозоравајући да ће „свако такво питање добити одговарајући одговор.”

Баканов, који је преузео функцију шефа шпијуна убрзо након председничке победе Зеленског 2019. године, смењен је према члану 47 Дисциплинског статута украјинске војске. Чланак се посебно односи на озбиљан пропуст у вршењу службене дужности „који је проузроковао губитак живота или друге тешке последице или створио претњу таквим последицама“.

Иако Бакановљев наследник још није именован, Венедиктову, која је била на функцији генералног тужиоца од марта 2020. године, заменио је Алексиј Симоненко преносе руски медији.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".