Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otpustio je generalnog tužioca Irinu Venediktovu i šefa najviše bezbednosne agencije u zemlji Ivana Bakanova, navodeći navodnu „izdaju“ u obe službe.

U dramatičnom saopštenju od nedelje, on je tvrdio da veliki broj zaposlenih u Kijevu, naslednika KGB-a, SBU — na čijem je čelu Bakanov bio od 2019. — radi sa Rusijom.

- Do danas je registrovan 651 krivični slučaj veleizdaje i saradničkih aktivnosti zaposlenih u tužilaštvu, predistražnim organima i drugim agencijama za sprovođenje zakona - naveo je Zelenski, saopštavajući odluku.

Foto: Profimedia

 

 

Usred tekućeg sukoba sa Rusijom, „više od 60 zaposlenih u agencijama za sprovođenje zakona i SBU“ ostalo je na „okupiranoj teritoriji“ i sada radi protiv Ukrajine, tvrdi Zelenski. Taj ogroman „niz zločina“, kao i kontakti između „zaposlenih u agencijama za sprovođenje zakona Ukrajine i Rusije“ , postavljaju „ozbiljna pitanja“ čelnicima odgovarajućih organa, dodao je on, upozoravajući da će „svako takvo pitanje dobiti odgovarajući odgovor.”

Bakanov, koji je preuzeo funkciju šefa špijuna ubrzo nakon predsedničke pobede Zelenskog 2019. godine, smenjen je prema članu 47 Disciplinskog statuta ukrajinske vojske. Članak se posebno odnosi na ozbiljan propust u vršenju službene dužnosti „koji je prouzrokovao gubitak života ili druge teške posledice ili stvorio pretnju takvim posledicama“.

Iako Bakanovljev naslednik još nije imenovan, Venediktovu, koja je bila na funkciji generalnog tužioca od marta 2020. godine, zamenio je Aleksij Simonenko prenose ruski mediji.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".