Министарство спољних послова и одбране у Пекингу дало је оштре изјаве у понедељак осуђујући одобрење Бајденове администрације за нову продају америчког оружја Тајвану. Посао је вредан 108 милиона долара и укључује делове оклопних возила и техничку помоћ.

Пекинг „захтева“ да Сједињене Државе „одмах повуку горе поменути план продаје оружја Тајвану“, као и да зауставе све друге послове наоружања и прекину војне везе са острвом, рекао је портпарол Министарства одбране пуковник Тан Кефеи. „У супротном, америчка страна ће бити једина одговорна за подривање односа између Кине и САД и две војске и мира и стабилности у Тајванском мореузу.

- Кинеска народноослободилачка армија ће предузети све неопходне мере да чврсто одбрани национални суверенитет и територијални интегритет и одлучно осујети сваки облик спољног мешања и покушаје сепаратиста за ’независност Тајвана’ - додао је пуковник.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин поновио је ово мишљење, рекавши да снабдевање Вашингтона оружјем - озбиљно подрива суверенитет и безбедносне интересе Кине и озбиљно штети кинеско-америчким односима и миру и стабилности широм Тајванског мореуза - .

- Кина ће наставити да предузима одлучне и снажне мере да чврсто одбрани свој суверенитет и безбедносне интересе -  додао је Ванг.

Пентагон је у петак открио да је амерички Стејт департмент дао зелено светло за трансакцију, чија се вредност процењује на 108 милиона долара. Међутим, то тек треба да добије одобрење Конгреса. Пакет војне помоћи ће укључивати делове за тенкове и друга борбена возила, као и техничку и логистичку подршку коју пружају америчка влада и њени извођачи, како би се побољшала интероперабилност тајванске војске са америчким снагама и другим савезницима, наводе САД. Агенција за безбедносну сарадњу у области одбране.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс одбацио је забринутост Кине, тврдећи касније у понедељак да САД имају одређене обавезе да снабдевају Тајван неопходним средствима за „одбрану“.

- Према Закону о односима са Тајваном, тајвану стављамо на располагање одбрамбене чланке и услуге неопходне да би Тајвану омогућили да задржи довољну способност самоодбране. То је нешто што су узастопне администрације радиле. То је у потпуности у складу са нашом политиком једне Кине - рекао је Прајс.

Тајваном су владали националисти који су побегли на острво 1949. након што су изгубили грађански рат на кинеском копну. Пекинг сматра острво од 23,5 милиона делом своје територије, у оквиру политике Једне Кине.

Кина је недавно повећала своје поморске и ваздушне војне активности око острва, рекавши да је то било потребно да би се одвратиле „активности дослуха“ између „снага за независност Тајвана“ и америчке владе.

Иако се слаже са политиком Једне Кине на папиру, Вашингтон одржава снажне незваничне везе са Тајпејем, продајући оружје острву и прећутно охрабрујући његово настојање за суверенитетом. Пекинг је више пута осудио такве контакте као провокације и као мешање у унутрашње ствари Кине.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".