Ministarstvo spoljnih poslova i odbrane u Pekingu dalo je oštre izjave u ponedeljak osuđujući odobrenje Bajdenove administracije za novu prodaju američkog oružja Tajvanu. Posao je vredan 108 miliona dolara i uključuje delove oklopnih vozila i tehničku pomoć.

Peking „zahteva“ da Sjedinjene Države „odmah povuku gore pomenuti plan prodaje oružja Tajvanu“, kao i da zaustave sve druge poslove naoružanja i prekinu vojne veze sa ostrvom, rekao je portparol Ministarstva odbrane pukovnik Tan Kefei. „U suprotnom, američka strana će biti jedina odgovorna za podrivanje odnosa između Kine i SAD i dve vojske i mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

- Kineska narodnooslobodilačka armija će preduzeti sve neophodne mere da čvrsto odbrani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i odlučno osujeti svaki oblik spoljnog mešanja i pokušaje separatista za ’nezavisnost Tajvana’ - dodao je pukovnik.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin ponovio je ovo mišljenje, rekavši da snabdevanje Vašingtona oružjem - ozbiljno podriva suverenitet i bezbednosne interese Kine i ozbiljno šteti kinesko-američkim odnosima i miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza - .

- Kina će nastaviti da preduzima odlučne i snažne mere da čvrsto odbrani svoj suverenitet i bezbednosne interese -  dodao je Vang.

Pentagon je u petak otkrio da je američki Stejt department dao zeleno svetlo za transakciju, čija se vrednost procenjuje na 108 miliona dolara. Međutim, to tek treba da dobije odobrenje Kongresa. Paket vojne pomoći će uključivati delove za tenkove i druga borbena vozila, kao i tehničku i logističku podršku koju pružaju američka vlada i njeni izvođači, kako bi se poboljšala interoperabilnost tajvanske vojske sa američkim snagama i drugim saveznicima, navode SAD. Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs odbacio je zabrinutost Kine, tvrdeći kasnije u ponedeljak da SAD imaju određene obaveze da snabdevaju Tajvan neophodnim sredstvima za „odbranu“.

- Prema Zakonu o odnosima sa Tajvanom, tajvanu stavljamo na raspolaganje odbrambene članke i usluge neophodne da bi Tajvanu omogućili da zadrži dovoljnu sposobnost samoodbrane. To je nešto što su uzastopne administracije radile. To je u potpunosti u skladu sa našom politikom jedne Kine - rekao je Prajs.

Tajvanom su vladali nacionalisti koji su pobegli na ostrvo 1949. nakon što su izgubili građanski rat na kineskom kopnu. Peking smatra ostrvo od 23,5 miliona delom svoje teritorije, u okviru politike Jedne Kine.

Kina je nedavno povećala svoje pomorske i vazdušne vojne aktivnosti oko ostrva, rekavši da je to bilo potrebno da bi se odvratile „aktivnosti dosluha“ između „snaga za nezavisnost Tajvana“ i američke vlade.

Iako se slaže sa politikom Jedne Kine na papiru, Vašington održava snažne nezvanične veze sa Tajpejem, prodajući oružje ostrvu i prećutno ohrabrujući njegovo nastojanje za suverenitetom. Peking je više puta osudio takve kontakte kao provokacije i kao mešanje u unutrašnje stvari Kine.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".