Кинеска војска је постала знатно агресивнија и опаснија у последњих пет година, изјавио је данас у Индонезији начелник Здруженог генералштаба америчке војске, генерал Марк Мили.


Он је рекао да је број пресретања кинеских авиона и бродова у пацифичком региону од стране САД и других партнерских снага значајно повећан, а да је и број несигурних интеракција порастао у сличним размерама, пренео је АП.

Фото: Танјуг/АП

 

- Порука је да је кинеска војска, у ваздуху и на мору, постала приметно агресивнија у овом конкретном региону - рекао је Мили, који је недавно затражио од свог особља да прикупи детаље о интеракцијама између Кине и САД и других у региону.

Његова изјава дата је у тренутку када САД удвостручују напоре да ојачају односе са пацифичким државама као противтежу Кини, која покушава да прошири своје присуство и утицај у региону, навела је америчка агенција.

Бајденова администрација сматра Кину својом растућом опасношћу и примарним дугорочним безбедносним изазовом Америке.

Фото: Танјуг/АП

 

Милијево путовање у регион има за фокус Кину као претњу.

Он ће наредне седмице присуствовати састанку начелника одбране Индо-Пацифика у Аустралији, где ће кључне теме бити ескалирајући војни раст Кине и потреба да се одржи слободан, отворен и миран Пацифик.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".