Kineska vojska je postala znatno agresivnija i opasnija u poslednjih pet godina, izjavio je danas u Indoneziji načelnik Združenog generalštaba američke vojske, general Mark Mili.


On je rekao da je broj presretanja kineskih aviona i brodova u pacifičkom regionu od strane SAD i drugih partnerskih snaga značajno povećan, a da je i broj nesigurnih interakcija porastao u sličnim razmerama, preneo je AP.

Foto: Tanjug/AP

 

- Poruka je da je kineska vojska, u vazduhu i na moru, postala primetno agresivnija u ovom konkretnom regionu - rekao je Mili, koji je nedavno zatražio od svog osoblja da prikupi detalje o interakcijama između Kine i SAD i drugih u regionu.

NJegova izjava data je u trenutku kada SAD udvostručuju napore da ojačaju odnose sa pacifičkim državama kao protivtežu Kini, koja pokušava da proširi svoje prisustvo i uticaj u regionu, navela je američka agencija.

Bajdenova administracija smatra Kinu svojom rastućom opasnošću i primarnim dugoročnim bezbednosnim izazovom Amerike.

Foto: Tanjug/AP

 

Milijevo putovanje u region ima za fokus Kinu kao pretnju.

On će naredne sedmice prisustvovati sastanku načelnika odbrane Indo-Pacifika u Australiji, gde će ključne teme biti eskalirajući vojni rast Kine i potreba da se održi slobodan, otvoren i miran Pacifik.

BONUS VIDEO:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".