Гост Јутарњег програма је био гастроентеролог доктор Војислав Перишић који је говорио о значају паприке за имунитет. Оне су посебно богате  витамином Ц, а главно је поврће за прављење зимнице.

Паприке су заиста "бомба" за имунитет, а ајвар један од омиљених облика зимнице. Ајвар је одличан намаз за здравље, али сви верују у једну велику заблуду- не гоји уколико се изаберу правилно паприке. Савршен је за пробаву и убрзава пролазак хране кроз дигестивни тракт. 

  

Фото: Профимедиа

 

 

- Транзит кроз црева је бржи ако је млевено, а морам мало да разорачам људе, ја волим ајвар али је његова хранљива вредност мала. Ако држите дијету, можете да га једете - изјавио је доктор.

Професор Перишић ајвар саветује за доручак. 


- Слатко га је појести, али нутритивна вредност је мала. Једите га као премаз, имаћете губитак на килажи, ставите слободно неколико кашика, не морате да штедите. И имаћете нормалну столицу, за доручак бих га свакако препоручио. Парче хлеба, маслац и ајвар, то је одлично за стомак - рекао је он.

- Ајвар вам је укусан, и мирисан, и ако је добро одабрана паприка, па то је топ. Али, једино помаже да брже сваримо храну коју смо појели уз ајвар", рекао је он.

Фото: Н. Скендерија

 

Како препознати добру паприку за ајвар?


- Паприка мора бити црвена, велика као слоновско ухо, и тешка. Месната мора да буде! Само онда је права за ајвар. Паприка се изгуби у ајвару, али остају влакна, то је врло значајно. Та влакна покупе и карциногене, они морају што пре ван из нас кроз столицу, и ту је паприка важна, она ће све то потерати напоље у року од пар сати. Да поједете три пута дневно по 20 грама ајвара, то су две кашике. Имаћете меке столице пет пута дневно. Једите слободно и без хлеба, ја тако радим, само кашиком једем ајвар без ичега другог", рекао је он.

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".