Gost Jutarnjeg programa je bio gastroenterolog doktor Vojislav Perišić koji je govorio o značaju paprike za imunitet. One su posebno bogate vitaminom C, a glavno je povrće za pravljenje zimnice.
Paprike su zaista "bomba" za imunitet, a ajvar jedan od omiljenih oblika zimnice. Ajvar je odličan namaz za zdravlje, ali svi veruju u jednu veliku zabludu- ne goji ukoliko se izaberu pravilno paprike. Savršen je za probavu i ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt.
- Tranzit kroz creva je brži ako je mleveno, a moram malo da razoračam ljude, ja volim ajvar ali je njegova hranljiva vrednost mala. Ako držite dijetu, možete da ga jedete - izjavio je doktor.
Pročitajte još
Profesor Perišić ajvar savetuje za doručak.
- Slatko ga je pojesti, ali nutritivna vrednost je mala. Jedite ga kao premaz, imaćete gubitak na kilaži, stavite slobodno nekoliko kašika, ne morate da štedite. I imaćete normalnu stolicu, za doručak bih ga svakako preporučio. Parče hleba, maslac i ajvar, to je odlično za stomak - rekao je on.
- Ajvar vam je ukusan, i mirisan, i ako je dobro odabrana paprika, pa to je top. Ali, jedino pomaže da brže svarimo hranu koju smo pojeli uz ajvar", rekao je on.
Kako prepoznati dobru papriku za ajvar?
- Paprika mora biti crvena, velika kao slonovsko uho, i teška. Mesnata mora da bude! Samo onda je prava za ajvar. Paprika se izgubi u ajvaru, ali ostaju vlakna, to je vrlo značajno. Ta vlakna pokupe i karcinogene, oni moraju što pre van iz nas kroz stolicu, i tu je paprika važna, ona će sve to poterati napolje u roku od par sati. Da pojedete tri puta dnevno po 20 grama ajvara, to su dve kašike. Imaćete meke stolice pet puta dnevno. Jedite slobodno i bez hleba, ja tako radim, samo kašikom jedem ajvar bez ičega drugog", rekao je on.
(Najžena)
BONUS VIDEO:
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".