- Прва фаза маневара одржана је у уторак, а друга данас. Војска је изводила вежбу гађања из самоходних хаубица 155 мм и минобацача 120 мм, у симулацији одбране од непријатељског напада - прецизирано је у саопштењу.

Такође је наведено да је вежба била редовна и планирана пре маневара кинеских оружаних снага који су се одржавали последњих дана.

Тајванска војска такође планира да одржи још раније заказаних вежби 5. септембра, уз ангажовање снајпериста, специјалних снага, пешадије, оклопних возила и минобацача и учешће борбених хеликоптера Супер Кобра и Апач, наводи Ројтерс.

Кинеска народноослободилачка армија изводила је своје војне вежбе око Тајвана, од 4. августа, а оне су почеле дан након посете Тајпеју председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси којој се Пекинг оштро противио.

Кинеска војска саопштила је јуче да је после готово недељу дана успешно завршила различите војне задатке око Тајвана, али да наставља помно да прати ситуацију у Тајванском мореузу.

Кинеска војска ће спроводити редовне патроле и наставити да изводи војну обуку како би постигла борбену готовост, саопштено је из Источне команде кинеске Народноослободилачке армије, пренео је Ројтерс.

Тајпеј је данас одбацио модел "једне земље, два система" који је Пекинг јуче представио у својој стратегији решавања тајванског питања.

Кина је јуче објавила Белу књигу под насловом „Тајванско питање и поновно уједињење Кине у новој ери" у којој је поручила да су мирно уједињење и "једна земља-два система" основни принципи за решавање питања острва које сматра својом територијом.

Пекинг такође наводи и да "неће одустати од употребе силе" и да "задржава могућност да предузме све неопходне мере" у заштити од спољног мешања и свих сепаратистичких активности.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".