- Prva faza manevara održana je u utorak, a druga danas. Vojska je izvodila vežbu gađanja iz samohodnih haubica 155 mm i minobacača 120 mm, u simulaciji odbrane od neprijateljskog napada - precizirano je u saopštenju.

Takođe je navedeno da je vežba bila redovna i planirana pre manevara kineskih oružanih snaga koji su se održavali poslednjih dana.

Tajvanska vojska takođe planira da održi još ranije zakazanih vežbi 5. septembra, uz angažovanje snajperista, specijalnih snaga, pešadije, oklopnih vozila i minobacača i učešće borbenih helikoptera Super Kobra i Apač, navodi Rojters.

Kineska narodnooslobodilačka armija izvodila je svoje vojne vežbe oko Tajvana, od 4. avgusta, a one su počele dan nakon posete Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi kojoj se Peking oštro protivio.

Kineska vojska saopštila je juče da je posle gotovo nedelju dana uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu.

Kineska vojska će sprovoditi redovne patrole i nastaviti da izvodi vojnu obuku kako bi postigla borbenu gotovost, saopšteno je iz Istočne komande kineske Narodnooslobodilačke armije, preneo je Rojters.

Tajpej je danas odbacio model "jedne zemlje, dva sistema" koji je Peking juče predstavio u svojoj strategiji rešavanja tajvanskog pitanja.

Kina je juče objavila Belu knjigu pod naslovom „Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri" u kojoj je poručila da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje pitanja ostrva koje smatra svojom teritorijom.

Peking takođe navodi i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".