Сви знају да је здрав и дубок сан врло важан за здравље. После немирне ноћи обично тражимо узроке у лошој постељини или старом кревету. Др Дулард наводи да положај у коме спавамо значајно утиче на целокупно стање организма, пробаву, па чак и тен.

Спавање на десној страни може значајно утицати на ваше здравље, па је спавање на левој далеко здравије! Узрок је у вама: Током јела желудац вам је близу средине тела, али током спавања, он нагиње ка десној страни.

Уколико сте, непосредно пре спавања, нешто јели, врло је вероватно да ће доћи до појаве, познате под називом горушица (гастритис).

Ако спавате на левој страни тела, тада ће се желудац (и његов садржај) наћи испод једњака. Међутим, уколико се у току сна окренете на десну страну, желудац ће се наћи изнад једњака. Дакле, желудачна киселина лакше ће прећи из желуца у једњак и узроковати горушицу.

Али, то није све! Поред тога, чак се и трудницама саветује спавање на левој страни, јер тиме смањују ризик од појаве мртворођенчета.

Фото: Профимедиа

 

Спавањем на левој страни, потпомаже се процес бржег проласка остатака хране кроз црева. Такође, положај аорте приликом спавања левој страни за последицу има бољу циркулацију крви од срца ка свим деловима тела, па чак и оним најудаљенијим, као што су стопала, која вам ноћу често буду хладна (сада претпостављате и зашто).

Осим тога, олакшава се рад слезине, која се такође налази на левој страни тела и има функцију ''филтера крви''. У овом случају, крв брже доспева до слезине, пречишћава се и даље се транспортује кроз тело.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".