Иако се од почетка септембра бројила врте по 6,5 одсто већој тарифи, сви који буду успели да сагоре пет до 30 одсто мање киловата, обезбедиће додатан попуст и то од десет до 30 одсто. Како је просечан рачун у Србији, по новом ценовнику, око 3.700 динара, рационалном потрошњом могуће је обезбедити додатан попуст од 350 до 900 динара. Уз мању потрошњу то значи да би на крају требало да плате од 500 до око 1.600 динара мање него по редовном рачуну.

Председник Србије Александар Вучић најавио је јуче да ће држава изаћи са предлогом штедње електричне енергије којим жели грађане да подстакне да је рационално користе.

Потрошња ће се поредити са истим месецом претходне године. Ко је у октобру 2021. потрошио 300 киловата, на подршку државе може да рачуна ако овог успе да сагори макар 15 киловата мање. Тако би у џепу сачувао око 120 динара, а уз попуст на штедљивост још око 350 динара.

Фото: Новости

 

- Предлог ће бити да сви који смање потрошњу између пет и 20 одсто добију попуст од 10 процената - рекао је Вучић.

- Дакле, у питању је додатна стимулација јер осим што ће људи платити мање јер су мање потрошили, на то ће им држава омогућити да уштеде још 10 одсто. Они који смање потрошњу између 20 и 30 одсто, имаће додатни попуст од 20 процената и то ће кумулатвно бити чак 43 одсто мање. Ко буде имао смањење од 30 одсто добиће и исти толики додатни попуст од државе.

На примеру потрошње од 300 киловата, ко успе да потроши 60 киловата мање у истом месецу у односу на лане уштедеће, грубо рачунајући, око 1.100 динара. Уместо око 3.700 динара, рачун би могао да буде мањи непуних 500 динара. Држава би их онда частила још 20 одсто, што би, уколико се буде умањивао збир свих трошкова са рачуна, било око 640 динара. У случају уштеде од 30 одсто, мања потрошња би обрачун смањила за око 700 динара, а попуст од 30 одсто још 900 динара. Рачуница изгледа другачије уколико попуст не буде важио за трошкове обрачунске снаге и гарантованог снадбевача.

Фото: М. Анђела

 

- Овим ће "Електропривреда Србије" формално да изгуби део прихода, али ће држава да надокнади, јер се троши огроман новац на увоз струје. То нам је важно, јер ми у овим месецима трошимо око 90 гигават-сати на дневном нивоу. Зими трошимо око 120 гигавата, а 18. децембра, дакле дан уочи Светог Николе, када је највећа потрошња, око 125 гигавата.

Тога дана ми ћемо производити 100 или 105 гигавата, а 20 увозимо и зависно од цене то може да буде и пет и 10 и 20 милиона евра дневно. Србија не увози струју само ове године, већ ју је увек увозила зими. Изградили смо Костолац Б3 који ће бити готов у септембру и на мрежи за следећу зиму, а који ће нам много помоћи са инсталисаном снагом од 350 мегавата. То значи да може да произведе још шест гигават-сати, а можда и седам, што је трећина недостајуће количине у зимским месецима.

Обрачун

Надлежни ће у наредном периоду изаћи са детаљима ове стимулативне мере. Да би се штедња потврдила и на рачуну, међутим, битна је и ажурност ЕПС, односно дужина обрачунског периода. Тренутно се потрошња очитава од 25 до 35 дана. Различити дужина обрачунског периода у односу на лањски рачун могла би да поништи напоре штедиша.

Имамо довољно мазута

Грејање ће бити и обезбеђене су довољне количине мазута - рекао је Вучић.

- Потребе за локалне самоуправе су 313.740 тона, а већ је обезбеђено 298.000. Потребно је и 110.000 тона угља и 2.390.000 тона дрва. Србија има 287 милиона кубних метара гаса и "до чепа" је пуно складиште у Банатском Двору, а у Мађарској имамо смештених 352 милиона кубних метара гаса, одакле дневно може да се вуче до шест милиона кубних метара током зимским месеци. Обезбедили смо више од два месеца уредног снабдевања гасом.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".