Iako se od početka septembra brojila vrte po 6,5 odsto većoj tarifi, svi koji budu uspeli da sagore pet do 30 odsto manje kilovata, obezbediće dodatan popust i to od deset do 30 odsto. Kako je prosečan račun u Srbiji, po novom cenovniku, oko 3.700 dinara, racionalnom potrošnjom moguće je obezbediti dodatan popust od 350 do 900 dinara. Uz manju potrošnju to znači da bi na kraju trebalo da plate od 500 do oko 1.600 dinara manje nego po redovnom računu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će država izaći sa predlogom štednje električne energije kojim želi građane da podstakne da je racionalno koriste.

Potrošnja će se porediti sa istim mesecom prethodne godine. Ko je u oktobru 2021. potrošio 300 kilovata, na podršku države može da računa ako ovog uspe da sagori makar 15 kilovata manje. Tako bi u džepu sačuvao oko 120 dinara, a uz popust na štedljivost još oko 350 dinara.

Foto: Novosti

 

- Predlog će biti da svi koji smanje potrošnju između pet i 20 odsto dobiju popust od 10 procenata - rekao je Vučić.

- Dakle, u pitanju je dodatna stimulacija jer osim što će ljudi platiti manje jer su manje potrošili, na to će im država omogućiti da uštede još 10 odsto. Oni koji smanje potrošnju između 20 i 30 odsto, imaće dodatni popust od 20 procenata i to će kumulatvno biti čak 43 odsto manje. Ko bude imao smanjenje od 30 odsto dobiće i isti toliki dodatni popust od države.

Na primeru potrošnje od 300 kilovata, ko uspe da potroši 60 kilovata manje u istom mesecu u odnosu na lane uštedeće, grubo računajući, oko 1.100 dinara. Umesto oko 3.700 dinara, račun bi mogao da bude manji nepunih 500 dinara. Država bi ih onda častila još 20 odsto, što bi, ukoliko se bude umanjivao zbir svih troškova sa računa, bilo oko 640 dinara. U slučaju uštede od 30 odsto, manja potrošnja bi obračun smanjila za oko 700 dinara, a popust od 30 odsto još 900 dinara. Računica izgleda drugačije ukoliko popust ne bude važio za troškove obračunske snage i garantovanog snadbevača.

Foto: M. Anđela

 

- Ovim će "Elektroprivreda Srbije" formalno da izgubi deo prihoda, ali će država da nadoknadi, jer se troši ogroman novac na uvoz struje. To nam je važno, jer mi u ovim mesecima trošimo oko 90 gigavat-sati na dnevnom nivou. Zimi trošimo oko 120 gigavata, a 18. decembra, dakle dan uoči Svetog Nikole, kada je najveća potrošnja, oko 125 gigavata.

Toga dana mi ćemo proizvoditi 100 ili 105 gigavata, a 20 uvozimo i zavisno od cene to može da bude i pet i 10 i 20 miliona evra dnevno. Srbija ne uvozi struju samo ove godine, već ju je uvek uvozila zimi. Izgradili smo Kostolac B3 koji će biti gotov u septembru i na mreži za sledeću zimu, a koji će nam mnogo pomoći sa instalisanom snagom od 350 megavata. To znači da može da proizvede još šest gigavat-sati, a možda i sedam, što je trećina nedostajuće količine u zimskim mesecima.

Obračun

Nadležni će u narednom periodu izaći sa detaljima ove stimulativne mere. Da bi se štednja potvrdila i na računu, međutim, bitna je i ažurnost EPS, odnosno dužina obračunskog perioda. Trenutno se potrošnja očitava od 25 do 35 dana. Različiti dužina obračunskog perioda u odnosu na lanjski račun mogla bi da poništi napore štediša.

Imamo dovoljno mazuta

Grejanje će biti i obezbeđene su dovoljne količine mazuta - rekao je Vučić.

- Potrebe za lokalne samouprave su 313.740 tona, a već je obezbeđeno 298.000. Potrebno je i 110.000 tona uglja i 2.390.000 tona drva. Srbija ima 287 miliona kubnih metara gasa i "do čepa" je puno skladište u Banatskom Dvoru, a u Mađarskoj imamo smeštenih 352 miliona kubnih metara gasa, odakle dnevno može da se vuče do šest miliona kubnih metara tokom zimskim meseci. Obezbedili smo više od dva meseca urednog snabdevanja gasom.

(Novosti)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".