Министар одбране Турске Хулуси Акар оптужио је Грчку да милитаризује острва у Егејском мору која би по споразуму требало да остану демилитаризована и навео да Турска има право на самоодбрану.


- Ова ситуација нам даје право на самоодбрану и доводи у питање суверенитет острва. Када ми ово кажемо, Грци праве галаму од тога, кажу, угрожавамо им суверенитет - додао је Акар, пренео је "Катимерини".

Турски министар је рекао да, иако Анкара има "добре намере", неки грчки политичари настављају са провокативним акцијама и реториком.

- Прибегавају разним средствима да оклеветају Турску. Испадају смешни неоснованим клеветама које немају утемељење у логици и правди. Док их упорно позивамо на састанак ради решавања проблема, они упорно избегавају дијалог. Лажу да је Турска та која избегава дијалог. Стално се жале на Турску у НАТО, ЕУ и САД за проблеме које можемо да решимо између себе. Они покушавају да наше билатералне проблеме претворе у проблеме Турска-НАТО, Турска-ЕУ или Турска-САД - поручио је Акар.

Акар истиче да Турска није претња.

- Турска је снажан, поуздан и ефикасан савезник. Наш циљ је да Егејско море буде море мира и пријатељства, у којем ће доминирати стабилност и праведна расподела свог богатства. Ипак, дали смо одговор на све врсте неправедних и незаконитих покушаја на терену и за столом, и то ћемо чинити и убудуће - казао је Акар.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".