Венчања су и данас истакнута и омиљена као што су била вековима пре, баш као и свадбене традиције које настављамо да славимо.

У средњевековној Европи била је уобичајена пракса да слободне жене прогањају младу и кидају делове њене хаљине који су се сматрали срећном амајлијом, остављајући је у комадићима хаљине у којој се удала.

Фото: Профимедиа

 

Млада није очекивала да ће поновно носити своју венчаницу, а одевни предмет се сматрао срећом за слободне жене, врста амајлије за плодност. Али, како су године пролазиле, материјали и време потребно да се венчаница изради постајали су све скупљи, па је њихово чување постало традиционалније за жене.

Фото: Профимедиа

 

Да би одвратили пажњу и спречили госте да поцепају невестину ​​хаљину, бацани су предмети, од којих је један постао букет. Симболизујући плодност, букет је био јефтинија опција јер млада невеста не би ни могла дуго да га задржи, преноси 24сата.хр.

Фото: Профимедиа

 

Овај обичај који опстаје чак и на најмодернијим свадбама. У овом обичају учествују неудате девојке и млада која им окренута леђима баца бидермајер. Верује се да ће она девојка која успе да ухвати букет, бити наредна која ће стати на "луди камен".

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".