Свакодневна рутина пре спавања може бити разлог лошег квалитета сна или стварања одређеног поремећаја спавања, а ако уведемо неке промене, оне нам могу помоћи да лакше заспемо, будемо одморнији и спремни за нове активности које нас чекају сутрадан. Стручњак за спавање Шелби Харис открила је које ствари никако не би требало радити пре спавања ако желите да заспите нормално, преноси Вечерњи лист.

Гледање у екран

Стручњак каже да не би требало гледати у екране око пола сата од тренутка када желите ићи у кревет. Не само да плаво светло с вашег телефона, ТВ-а или лаптопа може бити стимулативно за ваше очи и штетно за ниво мелатонина, него вам ни све што видите пре спавања на телевизији или друштвеним мрежама, неће помоћи да заспете, пише Минд Бодy Греен.

Фото: Профимедиа

 

Интензиван тренинг

Активности попут лаганог истезања или ходања су у реду, али ако вежбате преинтензивно, могли бисте одједном бити пуни енергије што није добро за спавање. Такође, ваша телесна температура расте када вежбате, што може узроковати проблеме са спавањем. Дакле, ако планирате да напорно вежбате, учините то неколико сати пре спавања.

Конзумација алкохола или кофеина

Не садржи само кафа кофеин, њега има га и у чоколади и у одређеним чајевима. Кофеину је потребно неко време да потпуно напусти ваш организам, стога је боље да га не уносите у себе у вечерњим сатима. Што се тиче алкохола, истраживања показују да може спречити квалитетан сан, због чега стручњаци препоручују да избегавате конзумирање два до три сата пре спавања. Никако се не препоручује конзумирање сат времена пре спавања. 

Фото: Профимедиа

 

Прескакање неговања коже

Наиме, не само да је то добро за здравље ваше коже, него се ради о томе да је доследна ноћна рутина пре спавања изврстан начин да своје тело убаците у ритам опуштања сваке ноћи у отприлике исто време, што је кључно за квалитет сна. 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".