Празне улице, спуштене ролетне и заустављени летови ЈАТ-а, тако је у три слике изгледао 11. август 1999. године у Србији.

- Препоручује се грађанима да спусте ролетне на прозорима и да се удаље од прозора, како не би поглед несвесно, а без заштитних наочара упутили према Сунцу. Ко не мора, посебно деца и старији, не треба да излазе из куће за време помрачења нити да посматрају појаву.

Овако су гласили савети Савезног министарства за рад, здравство и социјалну политику, као и Хидрометеоролошког завода и Института за очне болести КЦС које су упутили грађанима Србије уочи помрачења Сунца 11. августа 1999. године, два месеца после НАТО бомбардовања.

Као да је био судњи дан

Међутим, те 1999. године, грађани Србије су се, застрашени саветима тадашњих званичних институција, забарикадирали по кућама, а само "најхрабрији" су се осмелили да изађу на улице. Оне су широм Србије биле застрашујуће пусте, као пред "судњи дан", због чега са ове дистанце читав догађај пре може да се опише као "помрачење ума", а не Сунца.

Најбизарније од свега, свакако је било упутство наведених институција како се треба понашати док траје помрачење, као и евентуланих последица: убрзан рад срца, грчење у желуцу, појачан свраб коже, нагли скок крвног притиска, повећање нивоа шећера у крви, учестало мокрање. Наравно, читаво упуство читало се и на Дневнику РТС, непосредо пре 11. августа те године.

Апокалипса

Грађани Србије су озбиљно схватили ова упутства, те је атмосфера на улицама била једнака апокалиптичкој. Народ већ истраумиран бомбардовањем, које се завршило само два месеца пре ове "катастрофе", прекривао је своје траком излепљене прозоре ћебадима и скривао се у својим мрачним домовима.

Насупрот не само науци и логици, већ и читавом низу закона и прописа, те среде ништа није радило - од државних установа, банака, па до супермаркета, а ЈАТ је отказао све летове у периоду од 8.30 до 14 часова.

На интернету и даље постоји видео снимак који сведочи о страху Ужичана који скривали од помраченог Сунца.

Ипак, нисмо били једини који смо те 1999. године имали оволики страх од овог природног феномена. Како сведочи једна Београђанка, која се тог момента задесила у близини Атине, грчке власти су упозориле све да у периоду ток траје помрачење Сунца, не излазе напоље.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".