Многи успешни холивудски глумци и глумице имали су прилику да глуме на српском језику у популарним филмовима, а иако неки од њих не знају готово ништа о нашој земљи, наглашавали су да им је драго што су се опробали на једном словенском језику и то баш нашем.

Фото: Профимедиа

 

 

Захваљујући редитељу Емиру Кустурици гледали смо чувену италијанску лепотицу, Монику Белучи, која глуми српску девојку са села у филму "На млечном путу". Она је тада истакла и да је изузетно тешко савладати српски језик, али јој је то на крају пошло за руком, макар онолико колико јој је било потребно за улогу у овом филму.

Фото: Профимедиа

 

 

У филму "Сезона убијања" Џон Траволта је глумио Србина и изговорио неколико реченица на нашем језику. Он је ту тумачио војника Емила Ковача који тражи освету, али су критике на његову улогу биле прилично лоше.

Фото: Профимедиа

 

 

Највеће изненађење можда је био славни Леонардо Дикаприо, који је 2000. године у филму "Плажа" изговорио чувену реченицу: "Сутра ћу путовати много миља бициклом", на српском језику.

Прилику да глуми Србина имао је и легендарни певач Дејвид Боуви, који је удахнуо душу Николи Тесли у филму "Престиж", у ком су главне улоге имали Кристијан Бејл и Хју Џекмен. Иако није изговорио ниједну реченицу на српском језику, Боуви се потрудио да верно дочара изговор енглеског са српским акцентом, а за своју улогу добио је само позитивне критике. Славни певач тада је рекао да га је Теслин рад доста заинтересовао и да га је много истраживао како би што верније одиграо улогу.

Фото: Профимедиа

 

 

Никол Кидман и Џорџ Клуни тумачили су главне улоге у филму "Миротворац", чија радња се одвија на подручју Босне и Херцеговине. Ту је румунски глумац Марчел Јурнеш глумио Србина Душана Гаврића, који је био главни негативац. Нажалост, глумац је причао "тарзан" српским, а изговор му је био веома лош.

Фото: Профимедиа

 

 

Можда вам име Калан Мулви не значи много, али ако вам кажемо Дрезик из "Несташних година", онда ће сви који су деведесетих пратили ову чувену серију знати о чему се ради.

Фото: Јутјуб принтскрин/dave790

 

 

Овај бунтовник и срцеломац са минђушом у обрви је био један од најпопуларнијих глумаца и ликова деведесетих, а због лошег изговора његовог презимена од стране колега из серије, дуго нам је требало да схватимо да је његов лик глумио исељеника са ових простора Богдана Дражића.

Такође, Кристоф Волц је глумио Србина Душана Марковића у филму "Доwнсизинг" где се може чути по која реч на нашем језику, а оно што је право освежење је и то што не глуми криминалца, убицу, ратног злочинца већ веома симпатичног човека. Филм из 2017. године је постигао пристојан успех.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".