Mnogi uspešni holivudski glumci i glumice imali su priliku da glume na srpskom jeziku u popularnim filmovima, a iako neki od njih ne znaju gotovo ništa o našoj zemlji, naglašavali su da im je drago što su se oprobali na jednom slovenskom jeziku i to baš našem.

Foto: Profimedia

 

 

Zahvaljujući reditelju Emiru Kusturici gledali smo čuvenu italijansku lepoticu, Moniku Beluči, koja glumi srpsku devojku sa sela u filmu "Na mlečnom putu". Ona je tada istakla i da je izuzetno teško savladati srpski jezik, ali joj je to na kraju pošlo za rukom, makar onoliko koliko joj je bilo potrebno za ulogu u ovom filmu.

Foto: Profimedia

 

 

U filmu "Sezona ubijanja" DŽon Travolta je glumio Srbina i izgovorio nekoliko rečenica na našem jeziku. On je tu tumačio vojnika Emila Kovača koji traži osvetu, ali su kritike na njegovu ulogu bile prilično loše.

Foto: Profimedia

 

 

Najveće iznenađenje možda je bio slavni Leonardo Dikaprio, koji je 2000. godine u filmu "Plaža" izgovorio čuvenu rečenicu: "Sutra ću putovati mnogo milja biciklom", na srpskom jeziku.

Priliku da glumi Srbina imao je i legendarni pevač Dejvid Bouvi, koji je udahnuo dušu Nikoli Tesli u filmu "Prestiž", u kom su glavne uloge imali Kristijan Bejl i Hju DŽekmen. Iako nije izgovorio nijednu rečenicu na srpskom jeziku, Bouvi se potrudio da verno dočara izgovor engleskog sa srpskim akcentom, a za svoju ulogu dobio je samo pozitivne kritike. Slavni pevač tada je rekao da ga je Teslin rad dosta zainteresovao i da ga je mnogo istraživao kako bi što vernije odigrao ulogu.

Foto: Profimedia

 

 

Nikol Kidman i DŽordž Kluni tumačili su glavne uloge u filmu "Mirotvorac", čija radnja se odvija na području Bosne i Hercegovine. Tu je rumunski glumac Marčel Jurneš glumio Srbina Dušana Gavrića, koji je bio glavni negativac. Nažalost, glumac je pričao "tarzan" srpskim, a izgovor mu je bio veoma loš.

Foto: Profimedia

 

 

Možda vam ime Kalan Mulvi ne znači mnogo, ali ako vam kažemo Drezik iz "Nestašnih godina", onda će svi koji su devedesetih pratili ovu čuvenu seriju znati o čemu se radi.

Foto: Jutjub printskrin/dave790

 

 

Ovaj buntovnik i srcelomac sa minđušom u obrvi je bio jedan od najpopularnijih glumaca i likova devedesetih, a zbog lošeg izgovora njegovog prezimena od strane kolega iz serije, dugo nam je trebalo da shvatimo da je njegov lik glumio iseljenika sa ovih prostora Bogdana Dražića.

Takođe, Kristof Volc je glumio Srbina Dušana Markovića u filmu "Downsizing" gde se može čuti po koja reč na našem jeziku, a ono što je pravo osveženje je i to što ne glumi kriminalca, ubicu, ratnog zločinca već veoma simpatičnog čoveka. Film iz 2017. godine je postigao pristojan uspeh.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".