Обдукција је у то време показала да је Брус умро од отока мозга, за шта су лекари окривили узимање лека против болова. Његова прерана смрт подстакла је гласине да су га можда убили кинески гангстери, да га је отровао љубоморни љубавник или да је био жртва клетве. Друга је теорија била да је умро од топлотног удара.

Сада су истраживачи прегледали доказе и закључили да је Брус вероватно умро од хипонатријемије.

- Другим речима, предлажемо да је неспособност бубрега да излучи вишак воде убила Бруса Лија - написао је тим стручњака у часопису Clinical Kidney Journal.

Шта је хипонатријемија?

Хипонатријемија значи да је ниво натријума у крви - који је телу потребан за равнотежу тачности - абнормално низак. Неравнотежа узрокује отицање ћелија у телу, укључујући оне у мозгу.

Фото: Јутјуб принтскрин/KAABA

 

Према студији, Брус је имао више знакова ризика за хипонатријемију, укључујући то што је пио велике количине течности, користио канабис - који повећава жеђ - као и друге чиниоце који смањују способност функције бубрега, као што је употреба лекова на рецепт и алкохола.

Његова супруга Линда открила је да је Брус пре смрти био на дијети базираној на соку од шаргарепе и јабуке. И Метју Поли — који је написао биографију Брус Ли, "A Life" из 2018. — помиње поновно узимање воде на дан своје смрти.

Студија закључује: "Претпостављамо да је Брус Ли умро од специфичног облика дисфункције бубрега: немогућности излучивања довољно воде за одржавање хомеостазе воде, што је углавном тубуларна функција. То може да доведе до хипонатријемије, церебралног едема (оток мозга) и смрти у року од неколико сати ако прекомерени унос воде није усклађен са излучивањем воде урином, што је у складу са временском цртом Лијеве смрти."

Фото: Танјуг/АП

 

Такође се наводи да је Брус често користио канабис и да је у једном писму написао да је "паклено напушен".

Конзумација канабиса може да повећа жеђ, а Поли у својој књизи помиње дуготрајну употребу ове супстанце 20. јула 1973., на дан када је Брус умро. Истраживачи сугеришу да је то могло да натера Бруса да попије превише воде.

- Иронично, Ли се прославио цитатом 'Буди вода, мој пријатељу', али чини се да га је вишак воде на крају убио - написали су. Брусова смрт догодила се само неколико недеља пре него што је изашао филм "Enter The Dragon" - први велики кунг фу филм у западној продукцији.

Замало је умро у мају 1973. након што је колабирао и почео да се грчи после монтаже у просторији за синхронизацију без клима уређаја. Лекар му је дијагностификовао церебрални едем, а Брус је признао да је мало пре епизоде појео мало непалског хашиша.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".