Obdukcija je u to vreme pokazala da je Brus umro od otoka mozga, za šta su lekari okrivili uzimanje leka protiv bolova. NJegova prerana smrt podstakla je glasine da su ga možda ubili kineski gangsteri, da ga je otrovao ljubomorni ljubavnik ili da je bio žrtva kletve. Druga je teorija bila da je umro od toplotnog udara.

Sada su istraživači pregledali dokaze i zaključili da je Brus verovatno umro od hiponatrijemije.

- Drugim rečima, predlažemo da je nesposobnost bubrega da izluči višak vode ubila Brusa Lija - napisao je tim stručnjaka u časopisu Clinical Kidney Journal.

Šta je hiponatrijemija?

Hiponatrijemija znači da je nivo natrijuma u krvi - koji je telu potreban za ravnotežu tačnosti - abnormalno nizak. Neravnoteža uzrokuje oticanje ćelija u telu, uključujući one u mozgu.

Foto: Jutjub printskrin/KAABA

 

Prema studiji, Brus je imao više znakova rizika za hiponatrijemiju, uključujući to što je pio velike količine tečnosti, koristio kanabis - koji povećava žeđ - kao i druge činioce koji smanjuju sposobnost funkcije bubrega, kao što je upotreba lekova na recept i alkohola.

NJegova supruga Linda otkrila je da je Brus pre smrti bio na dijeti baziranoj na soku od šargarepe i jabuke. I Metju Poli — koji je napisao biografiju Brus Li, "A Life" iz 2018. — pominje ponovno uzimanje vode na dan svoje smrti.

Studija zaključuje: "Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. To može da dovede do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti u roku od nekoliko sati ako prekomereni unos vode nije usklađen sa izlučivanjem vode urinom, što je u skladu sa vremenskom crtom Lijeve smrti."

Foto: Tanjug/AP

 

Takođe se navodi da je Brus često koristio kanabis i da je u jednom pismu napisao da je "pakleno napušen".

Konzumacija kanabisa može da poveća žeđ, a Poli u svojoj knjizi pominje dugotrajnu upotrebu ove supstance 20. jula 1973., na dan kada je Brus umro. Istraživači sugerišu da je to moglo da natera Brusa da popije previše vode.

- Ironično, Li se proslavio citatom 'Budi voda, moj prijatelju', ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio - napisali su. Brusova smrt dogodila se samo nekoliko nedelja pre nego što je izašao film "Enter The Dragon" - prvi veliki kung fu film u zapadnoj produkciji.

Zamalo je umro u maju 1973. nakon što je kolabirao i počeo da se grči posle montaže u prostoriji za sinhronizaciju bez klima uređaja. Lekar mu je dijagnostifikovao cerebralni edem, a Brus je priznao da je malo pre epizode pojeo malo nepalskog hašiša.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".