На пример, када мењамо брзине, већина људи не размишља о томе шта се догађа у ручном мењачу.

Али сваки пут када промените степен преноса, виљушка за пренос унутар мењача у контакту је са ротирајућим деловима за одабир брзине. Када кола стоје, или у вожњи између мењања брзина, већина људи има навику да "одмара руку" на мењачу. 

За многе је то идеално место да одложе руку, али то нипошто није добро, саветују стручњаци.

Фото: Јутјуб принтскрин/BALKAN TRUCKS

 

Тако виљушка мењача додатно притиска механичке делове и зупчанике у преносном систему аутомобила. Наведена сила може да оштети мењач па избегавајте ту навику. Дакле, не држите руку на мењачу него за њим посегните само када мењате брзине.

Осим тога, још једна лоша навика је оставити аутомобил у брзини док стојите и држати притиснуте педале квачила и кочнице. То такође штети аутомобилу јер опруга у квачилу није дизајнирана како би дуго трпела такву силу и могла би да се потроши много брже, односно могла би да пукне.

Фото: Профимедиа

 

У свакој прилици када треба да станете са аутомобилом, избаците мењач из брзине и стисните кочницу. Тако ћете најбоље сачувати квачило.

Сличан ефект има и задржавање ноге на папучици квачила иако је аутомобил у покрету. Такво 'одмарање ноге' на квачилу  је непотребно јер постоји могућност да надаље вршите притисак на механичке делове мењачке кутије, односно мењача на мотор који није исте брзине као и спој од стране мењачке кутије с којом се спаја. За леву ногу постоји за то предвиђено место, стога не оклевајте и послужите се одмором на за то предвиђеном месту.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".