Шестог фебруара написали смо нетачан чланак како је Холанђанин Франка Хугербетс најавио земљотрес у Турској и Сирији пре него што се он десио.

Његов твит од 3. фебруара није никакво предвиђање земљотреса нити се земљотреси могу предвидети. У својој објави није навео “време и датум” земљотреса, како се тврди. Он није научник нити сеизмолог, а тврдње да је сеизмичка активност повезана са положајем планета нису научно утемељене. 
Пре свега, уопште не постоји могућност да се земљотреси предвиде, на шта је одмах указао Европско-медитерански сеизмолошки центар на свом Тwиттер налогу, свестан виралности тврдњи да је Хоогербеетс предвидио земљотрес који је погодио Турску и Сирију. 
Могућност предвиђања земљотреса одбацује и Амерички геолошки институт (УСГС): 

Нити УСГС нити било који други научници никада нису предвидели велики потрес. Не знамо како и не очекујемо да ћемо знати у догледно време. Научници УСГС-а могу само израчунати вероватноћу да ће се догодити значајан потрес (приказано на нашој карти опасности) у одређеном подручју унутар одређеног броја година. 

Предвиђање потреса мора дефинисати три елемента:  

1) датум и време, 
2) место и 
3) магнитуду. 

На страници Природословно-математичког Факултета (ПМФ) у Загребу објашњено је зашто је немогуће утврдити када ће се потрес десити. 

Локација потреса везана је за активне раседе који су углавном познати, па је могуће унапред отприлике знати гђе се потрес може догодити. Јачина потреса зависи о чврстоћи стена у раседној зони – јачи потреси могући су само на местима где су и стене чвршће, тј. онде где се може накупити велика количина енергије без да се привремено ослободи. На основу историјскихх и статистичких података те познавања локација раседа, могуће је претпоставити и потенцијалну јачину будућег потреса. Али, због нехомогености средства и непериодички дугог "пуњења" и краткотрајног "пражњења" енергије на раседима у облику потреса, немогуће је тачно предвидети кад ће се идући потрес догодити.

 

У нашем чланку, наведено је и да је Холанђанин земљотрес предвидио на основу “кретања планета”. У чланку се суштински не доводе у питање ни наводно предвиђање ни метода на основу које је оно направљено. 
Теорија по којој је сеизмичка активност повезана са положајем планета, на којој Холанђанин базира своје предвиђање, нема подршку у научној заједници. Дасовић је за Јутарњи објаснила да постоје истраживања на тему утицаја гравитације, пре свега Месеца и Сунца, на појаву снажних потреса, али да до сада нема доказа за то.  

Тврдњама да је Хоогербеетс предвидио земљотрес у Турској бавила се и казахстанска платформа за проверу чињеница Фацтцхецк.кз. У анализи  се такође наводи да су тврдње о утицају положаја планета на сеизмичку активност без научног основа.  

Према модерној науци, једино небеско тело у Сунчевом систему које има барем неки (врло условно) утицај на сеизмичку активност Земље јесте Месец. Постоји неколико студија које доказују незнатан утицај плиме и осеке (између осталог због положаја Месеца) на минимално повећање сеизмичке активности у појединим регијама, на пример, у подручју плитких раседа дуж рубова континената и на спојевима плоча на дну океана. Међутим, чак и у ситуацијама највеће близине Месеца Земљиној површини, када се сила Месечевог гравитацијског поља повећа за 3%, оне не могу ни на који начин изазвати потресе, посебно тако јаке као у Турској. 

Пхил Плаит, научни блогер и астроном, у чланку објављеном на страници Слате објашњава да је гравитацијска сила Месеца 50 пута јача од свих планета у Сунчевом систему заједно. Будући да Месец са толиком гравитацијском силом не може изазвати потресе, јасно је да остале планете могу још мање. 


Медији су Хоогербеетса представили као научника и истраживача Института за праћење геометрије небеских тела повезаних са сеизмичком активношћу ( ССГЕОС) без објашњења о каквој је институцији реч. Ради се, заправо, о институту који се бави предвиђањем земљотреса на бази поменуте псеудоначне методе. 
Платформа Логицаллy указује на то да се на Тwиттер профилу Института редовно објављују сличне прогнозе, од којих се већина не обистини.  
Штавише, многе ове објаве су нејасне у погледу региона обухваћеног предвиђањем. Они често укључују огромна подручја која могу, генерално, забележити потресе тако значајне магнитуде. Они су такође укључивали локације за које се зна да имају велике тектонске линије раседа, за које постоји већа вероватноћа да ће забележити значајне потресе. 

Логицаллy као примјер земљотреса који се нису десили, а “најављени” су на страници овог института, наводи тwеетове из 18. јануара и  20. децембра 2022.