Ердоган се појавио у дирекцији националне Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД) да координише напоре у вези са земљотресом јачине 7,4 степена по Рихтеровој скали који је погодио 10 турских провинција, а чији је епицентар лоциран у округу Пазарчик у Кахраманмарашу, преноси агенција Анадолија.

- У акцији проналажења и спасавања преживелих учествује више од 9.000 људи - изјавио је Ердоган на конференцији за новинаре коју је одржао након извршене процене ситуације у Координационом центру АФАД.

Ердоган је рекао држава је предузела свеобухватну акцију санирања последица земљотреса ангажујући све расположиве ресурсе и на државном, и на локалном нивоу.

Према његовим речима до сада је из рушевина спасено 2.470 људи, а са сада је утврђено да је уништено 2.818 објеката.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Ердоган је потврдио да је Турска добила понуде за помоћ из 45 земаља.

Он је подсетио да се претходни најразорнији земљотрес у Турској јачине 7,8 степени догодио у децембру 1939. године на североистоку Турске када је погинуло више од 30.000 људи, пренео је раније Ројтерс.

У јануару 2020. године земљотрес магнитуде 6,7 погодио је области око Елазига, града на истоку Турске и тада је погинула 41 особа, а повређено је преко 1.600 људи.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".