- Кафа није нездрава - каже немачка нутриционисткиња Ана Флогел која је проучила на десетине истраживања о популарном напитку. 

- Умерена конзумација повезана је са генерално смањеним ризиком од развоја болести - истиче Флогел, која је проучила више дугорочних студија у којима је учествовало на десетине хиљада људи. Постављена су им питања о животним навикама и евидентиране су болести од којих пате. 

Кафопије дуже живе

Кафољупци могу да буду посебно задовољни једним од резултата. - Они који пију кафу живе дуже, независно од тога где живе - казала је Флогел.

Но, кафа је дуго имала лошу здравствену репутацију. Зашто? Због погрешног приступа истраживањима, тврди Флогел. Премало се пажње давало кључној ствари која често 'иде заједно' са кафом - пушењу.  Чињеница је да пушачи пију више кафе и да су се болести повезане с пушењем у прошлости неправедно приписивале кафи.

Фото: profimedia

 

Недавне студије показале су да кафа има одређени превентивни учинак на рак јетре и бешике, а исто важи за дијабетес типа 2. Ни ризик од развоја високог притиска не повезује се с конзумацијом каве, истиче Флогел. Дакле, опште је правило - кафа се може пити без гриже савјести и користи здрављу. Остаје да се види како кафа делује на организам. Ово су три најраширеније теорије:

Прва: Кафа изазива дехидрацију

Нетачно. - Кафа је природни диуретик, но може се придодати количини течности коју конзумирате током дана, попут воде - каже Флоегел. 

Генерално се препоручује унос од 1,5 до две литре течности дневно. 

Фото: Депозитфото

 

Друга: Што више кафе попијете, теже ћете заспати 

Нетачно. Колико се брзо кофеин метаболизира зависи од особе до особе, објашњава Флогел.  - Некоме је пола шољице довољно да му ноћ претвори у дан, а неко други их може попити четири и спавати као беба.

А ту је и питање навике организма на овај напитак. Пијете ли редовно пуно кафе, једна шољица нема неки снажнији учинак на сан. 

Трећа: Кафа утиче на пробаву

То је тачно. Многима је она део јутарње рутине. Шољица кафе за почетак дана па одлазак у ВЦ. То се углавном може приписати кофеину, каже Флоегел, јер он има стимулативни учинак на метаболизам.

Но ни то није генерално правило. До које мјере кава стимулира пробавни сустав индивидуално је и опет овиси о организму појединца. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".