- Kafa nije nezdrava - kaže nemačka nutricionistkinja Ana Flogel koja je proučila na desetine istraživanja o popularnom napitku. 

- Umerena konzumacija povezana je sa generalno smanjenim rizikom od razvoja bolesti - ističe Flogel, koja je proučila više dugoročnih studija u kojima je učestvovalo na desetine hiljada ljudi. Postavljena su im pitanja o životnim navikama i evidentirane su bolesti od kojih pate. 

Kafopije duže žive

Kafoljupci mogu da budu posebno zadovoljni jednim od rezultata. - Oni koji piju kafu žive duže, nezavisno od toga gde žive - kazala je Flogel.

No, kafa je dugo imala lošu zdravstvenu reputaciju. Zašto? Zbog pogrešnog pristupa istraživanjima, tvrdi Flogel. Premalo se pažnje davalo ključnoj stvari koja često 'ide zajedno' sa kafom - pušenju.  Činjenica je da pušači piju više kafe i da su se bolesti povezane s pušenjem u prošlosti nepravedno pripisivale kafi.

Foto: profimedia

 

Nedavne studije pokazale su da kafa ima određeni preventivni učinak na rak jetre i bešike, a isto važi za dijabetes tipa 2. Ni rizik od razvoja visokog pritiska ne povezuje se s konzumacijom kave, ističe Flogel. Dakle, opšte je pravilo - kafa se može piti bez griže savjesti i koristi zdravlju. Ostaje da se vidi kako kafa deluje na organizam. Ovo su tri najraširenije teorije:

Prva: Kafa izaziva dehidraciju

Netačno. - Kafa je prirodni diuretik, no može se pridodati količini tečnosti koju konzumirate tokom dana, poput vode - kaže Floegel. 

Generalno se preporučuje unos od 1,5 do dve litre tečnosti dnevno. 

Foto: Depozitfoto

 

Druga: Što više kafe popijete, teže ćete zaspati 

Netačno. Koliko se brzo kofein metabolizira zavisi od osobe do osobe, objašnjava Flogel.  - Nekome je pola šoljice dovoljno da mu noć pretvori u dan, a neko drugi ih može popiti četiri i spavati kao beba.

A tu je i pitanje navike organizma na ovaj napitak. Pijete li redovno puno kafe, jedna šoljica nema neki snažniji učinak na san. 

Treća: Kafa utiče na probavu

To je tačno. Mnogima je ona deo jutarnje rutine. Šoljica kafe za početak dana pa odlazak u VC. To se uglavnom može pripisati kofeinu, kaže Floegel, jer on ima stimulativni učinak na metabolizam.

No ni to nije generalno pravilo. Do koje mjere kava stimulira probavni sustav individualno je i opet ovisi o organizmu pojedinca. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".